İsrail Dışişleri Bakanı Katz, soykırım suçlamalarında İsrail'in mahkûm olacağına inandığını söyleyen Erdoğan'a "Ermenileri, Kürtleri hatırlıyoruz" diye yanıt verdi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, Erdoğan'a yanıt veren İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz'ın "Ermeni Soykırımı" iddialarına ilişkin olarak, "İsrail hükümeti üyelerinin, dikkatleri işledikleri suçlardan başka yöne çekme çabaları sonuç vermeyecektir" dedi. 

DW Türkçe'nin haberine göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Güney Afrika'nın soykırım suçlamasıyla İsrail'e karşı Uluslararası Adalet Divanında açtığı dava konusundaki açıklamalarına İsrail'den sert yanıt geldi.

İsrail Dışişleri Bakanı İsrael Katz, X hesabından yaptığı paylaşımda, "Geçmişinde Ermeni soykırımı bulunan bir ülke olan Türkiye'nin Cumhurbaşkanı Erdoğan, şimdi İsrail'i hedef alan asılsız iddialarla övünüyor. Ermenileri, Kürtleri hatırlıyoruz. Tarihiniz kendini anlatıyor. İsrail, sizin barbar müttefiklerinize karşı yıkımda değil, savunmada" ifadelerini kullandı.

Dışişleri'nden tepki

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, Erdoğan'a yanıt veren İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz'ın "Ermeni Soykırımı" iddialarına ilişkin olarak, "İsrail hükümeti üyelerinin, dikkatleri işledikleri suçlardan başka yöne çekme çabaları sonuç vermeyecektir" dedi. 

İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz, Uluslararası Adalet Divanı'nda (UAD) görülen ve ülkesine “soykırım" suçlaması yöneltilen davanın reddedilmesini umduğunu söyledi. İsrail Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada Katz, bugün Lahey'de görülen duruşma hakkında açıklamalarda bulundu.

Güney Afrika'yı “Hamas’ın sadık temsilcisi" olmakla suçlayan Katz, bazı ülkelerin İsrail söz konusu olduğunda “çifte standart” uygulandığı iddiasında bulundu.

Katz'dan Erdoğan'a yanıt

Katz, Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın cuma namazı sonrası yaptığı, "Bizim vermiş olduğumuz bütün belgeler ciddi manada Lahey'de iş görüyor ve bu belgeleri artırarak vermeye devam edeceğiz. İnanıyorum ki şu anda bizim teslim ettiğimiz o belgeler ağırlıklı olarak görsel belgeler de söz konusu ve bu belgelerle İsrail orada mahkûm olacaktır. Bunu bekliyoruz. Çünkü Lahey Adalet Divanının adaletine de inanıyoruz" sözlerine de bu iddiadan yola çıkarak yanıt verdi.

Katz: Geçmişinde Ermeni soykırımı bulunan Türkiye...

X hesabından yaptığı paylaşımda, bazı Batılı devletlerin “soykırım” olarak nitelediği 1915 olaylarına atıfta bulunan Katz, "Geçmişinde Ermeni soykırımı bulunan bir ülke olan Türkiye'nin Cumhurbaşkanı Erdoğan, şimdi İsrail'i hedef alan asılsız iddialarla övünüyor. Ermenileri, Kürtleri hatırlıyoruz. Tarihiniz kendini anlatıyor. İsrail, sizin barbar müttefiklerinize karşı yıkımda değil, savunmada" ifadelerini kullandı.

Dünya sigorta sektöründen Türkiye'ye özel ilgi Dünya sigorta sektöründen Türkiye'ye özel ilgi

Katz'ın "soykırım" iddialarını içeren bu açıklamalasına da Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli'den yanıt geldi. Keçeli, İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz'ın "Ermeni Soykırımı" iddialarına ilişkin olarak,  "İsrail hükümeti üyelerinin, dikkatleri işledikleri suçlardan başka yöne çekme çabaları sonuç vermeyecektir" dedi.

Bakanlık: İsrail hakkındaki davayı yakından takip ediyoruz

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise Lahey'deki davayla ilgili, "Gazze'deki felaketin gerçek nedeni İsrail işgali, İsrail'in yayılmacı zihniyeti ve insan haklarını, uluslararası hukuku ve ahlaki ilkeleri tamamen yok sayan eylemleridir" denildi. Açıklamada, "Uluslararası Adalet Divanı’nda devam eden İsrail'in 1948 Soykırım Sözleşmesi'ni ihlal ettiğine dair iddiaların ele alındığı davayı yakından takip ediyoruz" ifadeleri kullanıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul'da cuma namazı çıkışında Uluslararası Adalet Divanında İsrail'in mahkûm olacağına inandığını söylemişti. "Bizim vermiş olduğumuz bütün belgeler ciddi manada Lahey'de iş görüyor ve bu belgeleri artırarak vermeye devam edeceğiz. İnanıyorum ki şu anda bizim teslim ettiğimiz o belgeler ağırlıklı olarak görsel belgeler de söz konusu ve bu belgelerle İsrail orada mahkûm olacaktır. Bunu bekliyoruz. Çünkü Lahey Adalet Divanının adaletine de inanıyoruz" demişti.

Erdoğan, daha önceki açıklamalarında İsrail'i "soykırım" ile suçlamış, partisi AK Parti'nin 15 Kasım'daki TBMM grup toplantısında "Karşımızda bir soykırım var" ifadesini kullanmış, Cezayir dönüşü uçakta da "İsrail'in Gazze'de ve diğer Filistin şehirlerinde uyguladığı devlet ve işgalci terörü bir insanlık suçudur, soykırımdır" demişti.

Editör: Ömür Ünver