MSB: Son bir haftada 43 terörist etkisiz MSB: Son bir haftada 43 terörist etkisiz

Deniz güvenlik firması Ambrey, Liberya bayraklı kimyasal ürün tankerinin İsrail'e bağlı olduğunu ve Suudi Arabistan'dan Hindistan'a ham petrol taşıdığını açıkladı. Gemide, saldırı sonrası çıkan yangın söndürülürken, 20 mürettebattan hiçbirinin yaralanmadığı bildirildi.

ABD'li yetkililere göre, Yemen'in büyük bölümünü kontrol eden İran destekli Husiler, Kızıldeniz'de 10 gemiye 100'den fazla insansız hava aracı ve füze saldırısı gerçekleştirdi. Yetlililere göre Husiler, Gazze'deki savaş nedeniyle İsrail'i hedef alıyor. Son dönemde birçok büyük küresel nakliye grubu, artan saldırı riski nedeniyle Kızıldeniz'deki faaliyetlerini askıya aldı. Ancak Hindistan yakınlarındaki saldırının arkasında kimin olduğu henüz belli değil.

İngiliz ordusunun Birleşik Krallık Deniz Ticaret Operasyonları'na (UKMTO) göre olay, Veraval şehrinin 200 deniz mili (370 km) güneybatısında gerçekleşti. Hint medyasında ham petrol taşıyan MV Chem Pluto adlı tankerde hasar meydana geldi. Hindistan donanması yardım için bölgeye bir uçak ve savaş gemisi gönderdi.

ABD, sabah saatlerinde İran'ı suçlamıştı

Cumartesi günü erken saatlerde ABD, İran'ı Kızıldeniz'deki ticari gemilere yönelik operasyonların planlanmasına "müdahil" olmakla suçlamıştı. Ulusal güvenlik sözcüsü Adrienne Watson, saldırıların "İran'ın uzun vadeli maddi desteği ve Husilerin bölgedeki istikrarı bozucu eylemlerine teşvik etmesiyle"yaşandığını iddia etmişti.

Daha sonra açıklama yapan İran Devrim Muhafızları'ndan bir komutan, "Amerika ve müttefikleri Gazze'de suç işlemeye devam ederse" Kızıldeniz dışındaki su yollarının da kapatılabileceği konusunda uyardı. Tuğgeneral Muhammed Rıza Naqdi, bunların Akdeniz ve Cebelitarık Boğazı'nı içerebileceğini söyledi ancak bunun nasıl olacağına dair herhangi bir ayrıntı vermedi.

Editör: Ömür Ünver