İsrail ordusundan yapılan açıklamada, "7 Ekim'de Hamas öncülüğünde İsrail'e düzenlenen saldırıdaki başarısızlıkların sorumluluğunu" kabul eden askeri istihbarat direktörü General Aharon Haliva'nın istifa ettiği bildirildi. Bu arada, İsrail devlet televizyonu KAN'da yer alan habere göre, Orta Bölge Komutanı Yehuda Fox da önümüzdeki ağustos ayında geçerli olmak üzere istifa edeceği yönündeki kararını Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi'ye iletti.

Haliva, İsrail tarihinin en yıkıcı saldırısını öngöremediklerini ve önleyemediklerini itiraf eden az sayıdaki üst düzey İsrailli askeri yetkiliden biriydi.

Tümgeneral Haliva, ordu tarafından yayınlanan istifa mektubunda "Komutam altındaki istihbarat bölümü bize verilen görevi yerine getiremedi. O kara günü, o günden beri içimde taşıyorum. Savaşın acısını sonsuza kadar taşıyacağım. Sorumluluğu kabul edip görevimi sonlandırmak istiyorum." ifadelerine yer verdi. 

Ordudan yapılan açıklamaya göre, Haliva, istifa mektubunu Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi'ye sundu.

Ancak yerine geçecek ismin belirlenmesi gerektiği için Haliva'nın istifasının ne zaman yürürlüğe gireceği henüz bilinmiyor.

2023'ün röntgeni çekildi... Avrupa'da aşırı hava olayları yaşandı 2023'ün röntgeni çekildi... Avrupa'da aşırı hava olayları yaşandı

Bu arada Haliva, 7 Ekim'deki saldırıların ardından başarısızlığını kabul ederek istifa kararı alan ilk üst düzey askeri isim oldu.

İsrail Genelkurmay Başkanı Korgeneral Herzi Halevi ve iç istihbarat teşkilatı Shin Bet Direktörü Ronen Bar da saldırının ardından yaptıkları açıklamalarda sorumluluğu kabul etmiş ancak görevlerinden istifa etmemişlerdi. 

Netanyahu, sorumluluğu kabul etmedi

Buna karşılık Başbakan Binyamin Netanyahu, şu ana kadar sorumluluğu kabul etmedi.

İsrail kamuoyu ise, en büyük sorumluluğun Netanyahu'nun olduğu ancak buna rağmen istifa etmemekte direndiğini belirtiyor. 

Son olarak 21 Nisan'da Tel Aviv'de toplanan binlerce kişi, Netanyahu'nun istifası talebiyle gösteri düzenledi.

Editör: Ömür Ünver