İran, Mahsa Amini'nin ölümü ve sonrasında ülkede başlayan protestolarla ilgili ABD ve Kanada'nın uyguladığı yaptırımlara karşılık vereceklerini duyurdu.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, yaptığı yazılı açıklamada, ABD ve Kanada'nın Tahran'a yönelik son yaptırımlarıyla ilgili olarak,  "Terörizmi ve terör örgütlerini destekleyen ve İran ulusunun haklarının ihlal edilmesine yol açan şiddet ve nefreti yayan Amerikalı ve Kanadalı kişi ve kuruluşlara yaptırım mekanizmaları çerçevesinde karşı tedbir olarak yaptırım uygulayacağız" ifadelerine yer verdi.

Neden yaptırım uygulandı?

Tahran'da 13 Eylül'de İrşad devriyeleri tarafından gözaltına alındıktan sonra komaya girerek hastaneye kaldırılan 22 yaşındaki Mahsa Amini'nin 16 Eylül'de hayatını kaybetmesi ülkede protestoları başlatmıştı. Bugün de bazı üniversitelerde devam eden gösterilerde Norveç merkezli İran İnsan Hakları Örgütü'ne göre, 200'den fazla kişi yaşamını yitirdi. ABD, AB, İngiltere ve Kanada, gösterilerde polisin eylemcilere yönelik müdahalelerini kınayarak yaptırım kararları almıştı.

Editör: Ömür Ünver