Wilders, parlamentoda 25 yıl geçirdikten sonra, Özgürlük Partisi'nin (PVV) en yakın rakibi olan sol ittifakın çok önünde 36 sandalye kazanması bekleniyor. Sonuç doğrulanırsa Hollanda siyasetini sarsacak durumun gerçekleşmesi için Wilders'in diğer partileri koalisyon hükümetine katılmaya ikna etmesi gerekecek. Widers'in hedefi 150 sandalyeli parlamentoda 76 sandalye olarak belirtilirken, ilk açıklamasında, ""PVV artık göz ardı edilemez. Biz yöneteceğiz." dedi.

BBC News haberine göre, 60 yaşındaki Wilders, zafer konuşmasında, "Yönetmek istiyoruz ve... yöneteceğiz. Koltuk sayıları muazzam bir iltifat ama aynı zamanda da muazzam bir sorumluluk."

Oylamadan önce diğer üç büyük parti Wilders liderliğindeki bir hükümette yer almayı reddetti ancak bu durum değişebilir.

Eski AB komiseri Frans Timmermans liderliğindeki sol ittifak 25 sandalyeyle ikinci sırada yer alacak. Timmermans, Wilders liderliğindeki hükümetle hiçbir ilgisinin olmayacağını açıkça belirterek, "Hollanda'da kimsenin gitmesine izin vermeyeceğiz. Hollanda'da herkes eşittir" ifadelerini kullandı.

Dilan Yeşilgöz'ün liderliğindeki merkez sağ liberal VVD üçüncü sırada yer alırken, milletvekili Pieter Omtzigt'in kurduğu yepyeni bir parti dördüncü sırada yer alıyor.

Kipi Sınır Kapısı iyileştirilecek Kipi Sınır Kapısı iyileştirilecek

Özgürlük Partisi lideri Wilders, siyasi rakiplerine birlikte çalışmaları yönünde doğrudan çağrıda bulundu ve hem Yeşilgöz hem de Omtzigt, kendisini başarısından dolayı tebrik etti.

Yeşilgöz, Wilders'in ihtiyaç duyduğu rakamları bulabileceğinden şüphe etse de, nasıl yanıt vereceğine karar vermenin partideki meslektaşlarına kaldığını söyledi. Seçimden önce Wilders liderliğindeki kabinede görev yapmayacağı konusunda ısrar etmişti ancak kazanması halinde onunla çalışmayı da dışlamamıştı.

Omtzigt ise başlangıçta Yeni Sosyal Sözleşme partisinin Bay Wilders ile çalışmayacağını söyledi ancak şimdi "Seçmenlerin bu güvenini eyleme dönüştürmeye hazır olduklarını" söylüyor.

Editör: Ömür Ünver