CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, sezon açılmadan turizm sektöründe çalışanların aşılanması amacıyla yürütülen çalışmaları TBMM gündemine taşıdı.

Gök, Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Mehmet Nuri Ersoy tarafından yazılı olarak cevaplandırılması için verdiği soru önergesinde, 2020 yılının ilk günlerinden itibaren dünyayı etkisi altına alan Covid-19 pandemisinin yarattığı koşullar sebebiyle ülkemizde çok sayıda gelir kolunda daralma gerçekleştiğini, süreçte en çok darbe alan sektörlerin başında turizmin yeraldığını söyledi.

Yüzde 70 azaldı

2020 yılında ülkemize gelen turist sayısı yüzde 70 oranında azalırken turizm sektörü gelirlerinin yüzde 65 oranında daraldığını kaydeden Gök, seyahat kısıtlamaları ve mesafe kuralları sebebiyle turizm sektöründen geçimini sağlayan yurttaşların büyük gelir kaybına uğradığını, ücretsiz izin ve kısa çalışma ödeneğine mahkum edilen binlerce yurttaşın ekonomik darboğaz içine girdiğini ifade etti.

Öncelik talep ediyorlar

Gök, güney ve batı bölgelerinde turizm sezonunun her yıl Mart ve Nisan aylarında açıldığı, sezonun açılmasına sayılı günler kala turizmcilerin Covid-19 aşılamasında öncelik talep ettiklerini ifade etti. 2021 yılında turizm sektöründe beklenen toparlanmanın salgın etkisiyle düşmesinin önüne geçilmesi için sektörde istihdam edilenlerin sezon açılmadan aşılanması gerektiğini vurgulayan Gök, Türkiye’nin güvenli turizm imkanı sağlayarak potansiyel döviz girişini maksimize etmesinin beklendiğini söyledi.

Aşılama çalışmaları nelerdir?

Gök, şu sorularına yanıt verilmesini istedi:
  1. 2020 yılında pandemi sebebiyle ağır darbe alan turizm sektörünün 2021 yılında elde etmesi beklenen gelir miktarlarını aylık temelde açıklar mısınız?
  2. 2020 yılında Covid-19 teşhisi konulan turizm çalışanlarının sayısını açıklar mısınız?
  3. 2020 yılında Türkiye’de tatil yaparken Covid-19 bulaşına maruz kalan yabancı turistlerin sayısını açıklar mısınız?
  4. 2020 yılında tatil beldelerinde Covid-19 bulaşına maruz kalan yerli turistlerin sayısını açıklar mısınız?
  5. Turizm sektöründe beklenen toparlanmanın hızlandırılması ve Türkiye’nin güvenli turizm ülkesi haline getirilmesi amacıyla turizm sektöründe çalışanların sezon açılmadan aşılanması amacıyla Bakanlığınızın ve Sağlık Bakanlığı’nın yürüttüğü çalışmaları açıklar mısınız?
Editör: Ömür Ünver