Gine’de pazar günü erken saatlerde bir atık sahasında meydana gelen heyelan, şiddetli yağışların çöp yığınını çökertmesi sonucu 30 kişinin hayatını kaybetmesine, çok sayıda kişinin de yaralanmasına yol açtı. Hükümet yetkilileri, arama-kurtarma ekiplerinin çöken atık sahasında enkaz altında kalan kişileri bulmak için çalışmalarını sürdürdüğünü bildirdi.

Heyelan, çevredeki çok sayıda çadır ve barakayı toprak altında bırakırken, bazı evleri de yıktı. En az 6 kişinin ağır yaralandığı belirtildi.

Hükümet tarafından yapılan açıklamada, “Hâlâ enkaz altında olabilecek kişileri bulmak, mağdurları kurtarmak ve cenazeleri çıkarmak için önemli miktarda maddi ve beşeri kaynak seferber edildi” denildi. Açıklamada ayrıca yaralıların tedavi edilmesi ve felaketten etkilenenlere yardım sağlanması için gerekli önlemlerin alındığı ifade edildi.

ABD, Uluslararası Ceza Mahkemesi başkanı ve savcısına yeni yaptırım uyguladı
ABD, Uluslararası Ceza Mahkemesi başkanı ve savcısına yeni yaptırım uyguladı
İçeriği Görüntüle

Şiddetli yağışlar pazar sabahı erken saatlerde başkent Konakri'nin dışındaki Dar Es Salam bölgesinde bulunan ve kentin en büyük açık hava çöp döküm alanı olan atık sahasında etkili oldu. Çöp sahasının kapatılacağı daha önce duyurulmuş ve heyelanın meydana geldiği pazar günü için kapatma işlemi planlanmıştı.

Olaydan günler önce, çökme tehlikesi nedeniyle atık sahasının çevresinde yaşayanlara hükümet tarafından tahliye emri verilmişti. Çok sayıda kişi bölgeden ayrılırken, yerel yetkililere göre felaket sırasında hâlâ bölgede bulunan birçok kişi vardı.

Bölgeyi ziyaret eden Bölgesel Yönetim ve Yerinden Yönetim Bakanı Dienabou Touré, “Geriye kalan ailelerin başka yerlere yerleştirilmesini sağlayacağız,” dedi.

Maden kaynakları açısından zengin olan Gine, alüminyum üretiminde temel hammadde olarak kullanılan boksitin dünyadaki en büyük rezervlerine sahip. Ülkede ayrıca demir cevheri, altın, elmas ve çeşitli madenler bulunuyor.

Bununla birlikte Dünya Bankası verilerine göre ülke nüfusunun yüzde 43,7'si ulusal yoksulluk sınırının altında yaşıyor. 15,1 milyonluk nüfusun yaklaşık 3,7 milyonunun günlük 4,20 doların (3,60 euro) altında bir gelirle yaşamını sürdürdüğü belirtiliyor.