Hamas, dün gece geç saatlerde ABD Başkanı Donald Trump'ın desteklediği Gazze ateşkes anlaşmasının şartları uyarınca iki İsrailli rehinenin daha cenazelerini teslim etti.

İsrail, bu sabah cesetlerin 27 yaşındaki İnbar Hayman ve 39 yaşındaki Muhammed el-Atarash'a ait olduğunu doğruladı .

Hamas, Gazze ateşkes planının ilk aşaması kapsamında 28 rehinenin naaşının tamamını iade etmekle yükümlü. Ancak şu anda 19'unu bulamadığını bildirdi. Hamas, kalan rehinelerin "arama ve kurtarma için önemli çaba ve özel ekipman gerektirdiğini" açıkladı.

ABD'den verilen bilgi

ABD'li üst düzey bir danışman, gazetecilere yaptığı açıklamada, Gazze'deki yıkımın boyutu nedeniyle tüm rehine cenazelerinin bulunmasının haftalar sürebileceğini söyledi.

Gazzeli sivillere bilgi verenlere ödül verilebileceğini belirten yetkili, arama çalışmalarına Türk uzmanların da katılmasının beklendiğini kaydetti.

BM'den, İsrail'e çağrı

Bodrum'daki ünlü otel ile ilgili Sezgin Baran Korkmaz ve altı kişi için gözaltı kararı
Bodrum'daki ünlü otel ile ilgili Sezgin Baran Korkmaz ve altı kişi için gözaltı kararı
İçeriği Görüntüle

BM İnsani Yardım Sorumlusu Tom Fletcher, İsrail'i, ateşkes anlaşmasının ilk aşamasında garanti altına alındığı gibi, bölgeye yardım akışının artırılması için Gazze'ye daha fazla sınır kapısı açmaya çağırdı.

İsrail, Hamas'ın pazartesi gününe kadar 28 rehinenin cenazelerini teslim etmemesinin ardından Gazze'ye yönelik yardımları sınırlandıracağı uyarısında bulunmuştu.

Fletcher, X'te yaptığı paylaşımda, "Sivillere yardımın kesilmesi bir pazarlık kozu değil. İsrail'in de kabul ettiği gibi, insani yardımın büyük miktarda artmasına izin vermeli." ifadelerini kullandı.

Fletcher ayrıca Hamas'ın "ölen rehinelerin hepsinin naaşlarını geri getirmek için yoğun çaba göstermesi" çağrısında bulundu.

Filistinlilerin naaşlarındaki izlerde işkence şüphesi

Öte yandan, Gazze'deki sağlık yetkilisi, uzmanların, Hamas'ın elindeki rehine cenazelerinin iadesi karşılığında İsrail'in teslim ettiği 90 Filistinlinin cenazelerinin kimliklerini tespit etmek için çalıştığını duyurdu.

Hamas'a bağlı Sağlık Bakanlığı'nın hastaneler genel müdürü Dr. Muhammed Zakout, eğer bu girişim başarısız olursa, ailelerin kayıp yakınlarını arayabilmeleri için fotoğrafların internette yayınlanacağını söyledi.

İngiliz yayın kuruluşu BBC için Nasser Hastanesi morgunda çalışan serbest gazetecinin çektiği görüntülerde, gözleri bağlı bir adamın cesedi görülüyor. Bir diğer cesedin de bilek ve ayak bileklerinde izler olduğu görülüyor. BBC, İsrail ordusu ve adalet bakanlığından konuyla ilgili yorum istedi. Bakanlık daha önce tutuklulara yönelik yaygın kötü muamele ve işkence iddialarını reddetmişti.

Ateşkes anlaşması uyarınca İsrail, ölen her İsrailli rehine karşılığında 15 Filistinlinin cenazesini teslim etmeyi kabul etmişti.

Bundan sonraki adımlar

ABD'nin barış planının bundan sonraki adımları olarak ise, iki yetkili, Filistin diasporasının nitelikli üyelerinin yeni teknokrat yönetimde yer alabileceğini ve uluslararası bir istikrar gücüne katılım konusunda "farklı Arap ve Müslüman ülkelerle" görüşmeler yapıldığını söyledi. Silahsızlanma konusunda ise henüz mutabakat sağlanmadığı vurgulandı.