FBI, kampanya finansmanına yönelik soruşturma kapsamında New York Belediye Başkanı Eric Adams'ın telefonlarına el koydu. Adams'ın ampanyasında, iki iPhone ve bir iPad olduğuna inanılan elektronik cihazlarına pazartesi gecesi FBI tarafından el konulduğu bildirildi. Arama ilk olarak New York Times tarafından duyurulurken soruşturmanın kampanyanın yasa dışı yabancı bağışlar almak için Türk hükümetiyle ilişkilerine odaklandığı belirtildi. 63 yaşındaki Belediye Başkanı, suçlamaları reddediyor.

Cuma günü, belediye başkanının kampanya organizasyonunda görevli avukat Boyd Johnson,soruşturma kapsamında FBI'ın Adams'a başvurduğunu söyledi.

BBC'nin ABD'li ortağı CBS'ye konuşan Johnson,  "O derhal FBI'ın talebini yerine getirdi ve onlara elektronik cihazları verdi. Belediye başkanı herhangi konuda suçlanmadı ve soruşturmada işbirliği yapmaya devam ediyor" açıklaması yaptı.

Eski polis yüzbaşısı olan New York Belediye Başkanı Adams ise, "Eski bir emniyet teşkilatı mensubu olarak, personelimin tüm üyelerinin kanunlara uymasını ve her türlü soruşturmada tam işbirliği yapmasını bekliyorum ve ben tam olarak bunu yapmaya devam edeceğim. Saklayacak hiçbir şeyim yok" ifadelerini kullandı.

Adams'ın eski yardımcısının evine baskın

Soruşturma olduğu, geçen hafta Adams'ın kampanyasına bağış toplayan kişinin evine sabahın erken saatlerinde yapılan baskınla ortaya çıkmıştı. FBI, lobici ve Adams'ın eski yardımcısı olan 25 yaşındaki Brianna Suggs'ın Brooklyn'deki evinde arama yaparken iki dizüstü bilgisayar, üç iPhone ve "Eric Adams" etiketli bir klasöre el koyduğu öğrenilmişti. FBI ekipleri ayrıca New York'takibazı ev ve işyerlerinde de arama yaptı. Ancak pazartesi gecesi Belediye Başkanı Adams'ın elektronik eşyalarına el konulması, soruşturmanın kendisini ilk kez doğrudan kapsadığının göstergesi olarak değerlendiriliyor.

Soruşturma Türkiye bağlantısıyla ilgili

New York Time gazetesi, savcıların Adams'ın kampanyasının kampanya finansmanı yasasını ihlal etmek için Türkiye hükümetiyle mi yoksa Türkiye ile bağlantısı olan kişilerle mi işbirliği yaptığını araştırdığını duyurdu.

Soruşturmada ayrıca Adams kampanyasının bağış karşılığında ülkeye veya bu kişilere herhangi bir fayda sağlayıp sağlamadığı araştırılıyor. 

Yabancı uyruklu kişilerin ABD seçim kampanyalarına katkıda bulunması yasak.

İYİ Parti'nin yeni genel başkanı belli oldu İYİ Parti'nin yeni genel başkanı belli oldu

Editör: Ömür Ünver