İstanbul Zeytinburnu'nda düzenlenen "Büyük İstanbul Mitingi"nde konuşan Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, aynı saatlerde  AK Parti’nin Atatürk Havalimanı’nda düzenlediği mitingde Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı eleştirerek, "‘Yoksulluğu ortadan kaldıracağız’ dediler, 1 milyon haneye sosyal yardım yapılırken, geçen sene 2023’te Türkiye genelinde 4 milyon 989 bin haneye sosyal yardım yapıldı. Türkiye'nin nüfusu 22 senede 5 misline mi çıktı? Hayır. Ama yoksulluk arttı, fakirlik arttı. Fakirlik ve yoksulluk 5 misline çıkmış" dedi.

Yeniden Refah Partisi, AK Parti'nin Atatürk Havalimanı'nda yaptığı mitingle aynı saatlerde Zeytinburnu'nda Büyük İstanbul Mitingi düzenledi.

Erbakan, Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Erdoğan'ın Atatürk Havalimanı'ndaki mitinginde Yeniden Refah Partisi'nden istifa eden İstanbul Milletvekili Suat Pamukçu'ya parti rozeti takmasını eleştirdi. Erbakan, “Şimdi birileri mal bulmuş mağribi gibi yolunu kaybetmiş bazı şahıslara rozet takıyorlar. Yahu siz, bir tane yolunu kaybetmişe rozet taktınız. Biz 6 ayın içerisinde 260 bin memleket evladına rozet taktık. Bugün İstanbul’da uzun zamandır hedef olarak ortaya koyduğumuz 500 bin üye hedefini aşmış bulunuyoruz. Şimdi hep birlikte inşallah seçime kadar bunu 550 bin yapacağız, seçimden sonra da birkaç ay içerisinde 1 milyona ulaşacağız” şeklinde konuştu.

"Türkiye'de halkın yüzde 45’i açlık sınırının altında"

Ekonomik krize işaret ederek iktidarı eleştiren Fatih Erbakan, “Ekonomik krizle yaşadığımız sıkıntıları sizler de millet olarak çok iyi biliyorsunuz. Emekli maaşı 10 bin lira, asgari ücret 17 bin lira, açlık sınırı 20 bin lira olmuş. Milyonlarca asgari ücretli ve milyonlarca emekli açlık sınırının altında yaşamaya mahkum edilmiş, Yoksulluk sınırı 53 bin lira olmuş. 53 bin lira altında geliri olan bir aile, Türkiye'de yoksul sınıfına, fakir sınıfına giriyor. Hele bir de 5 kişilik bir aile olduğunu düşünürsek, Sayın Cumhurbaşkanı'nın tavsiyesine uyan bir aile olsa 3 çocuklu, 5 kişilik bir ailede yoksulluk sınırı 65 bin liraya çıkıyor. Ayda 65 bin liranın üzerinde gelire sahip bu ülkede kaç hane var Allah aşkına. Bugün maalesef bu hesaba göre Türkiye'de halkın yüzde 45’i açlık sınırının altında, yüzde 85’i yoksulluk sınırının altında” ifadelerini kullandı.

CHP mülakat haksızlığını TBMM'ye taşıdı CHP mülakat haksızlığını TBMM'ye taşıdı

Erdoğan’ın çay-simit hesabına da göndermede bulunan Erbakan, “Bak bizim simit ve çay hesabıyla iktidara gelenlere şu mübarek Ramazan gününde hatırlattığımız hurma ve pide hesabını çok iyi biliyorsun. Üç tek hurma yiyecek, bir bardak çay, bir bardak su içecek, 250 gramlık küçücük pidenin çeyreğini yiyecek, sahurda da aynısını yapacak. 5 kişilik ailenin aylık maliyeti 11 bin lira. Çorba yok, zeytin yok, peynir yok, sucuk yok, et tavuk zaten yok. Salata yok, börek yok, tatlı yok, pilav yok, makarna yok. Hiçbir şey yok. Sadece çay, su, pide ve hurma. Ya siz bu insanları açlık grevine mahkum etmişsiniz. Açlık grevinde de bu şeker ve su takviyesini zaten yapıyorlar” dedi. 

"Fakirlik ve yoksulluk 5 misline çıkmış"

44 ülkede yapılan araştırmada emeklinin gelir seviyesi ve yaşam kalitesi bakımından Türkiye’nin sondan ikinci olduğunu aktaran Erbakan şöyle devam etti:

“Türkiye'den daha kötü durumda olan bir Hindistan var 44’üncü sırada, Türkiye'de 43’üncü sırada, gelir seviyesi ve yaşam kalitesi bakımından emeklilerin en mutsuz olduğu, en sıkıntılı olduğu ülkeler içerisinde. ‘Yoksulluğu ortadan kaldıracağız’ dediler, 1 milyon haneye sosyal yardım yapılırken, geçen sene 2023’te Türkiye genelinde 4 milyon 989 bin haneye sosyal yardım yapıldı. Türkiye'nin nüfusu 22 senede 5 misline mi çıktı? Hayır. Ama yoksulluk arttı, fakirlik arttı. Fakirlik ve yoksulluk 5 misline çıkmış. İşte kendi büyükşehir belediye başkan adayları da bizim bu söylediklerimizi teyit ediyor. Diyor ki ‘belediye başkanı olursak 3 bin lira emekliye para vereceğim, 5 bin lira dar gelirliye para vereceğim’ Yani emekliye, dar gelirliye belediye başkanı olarak ben sahip çıkacağım. Ne demek bunun manası? Yeniden Refah doğru söylüyor; 'Bu iktidar emekliye dar gelirliye sahip çıkmadı. 3 bin liraya, 5 bin liraya mahkum etti' diyor.”

"Nerede kaldı one minute?"

İktidarın İsrail ile yaptığı ticareti de eleştiren Erbakan şu ifadeleri kullandı:

“İsrail çimento ihtiyacının yüzde 95’ini Türkiye'den karşılıyor. Çelik ihtiyacının yüzde 65’ini Türkiye'den karşılıyor. Halen daha bu katliamlar olurken İsrail'e ‘one minute’ çıkışı yapıldığında yıllık ticaret hacmimiz 2,5 milyar dolardı. Bugün geldiğimiz noktada 10 milyar dolara çıkmış. Nerede kaldı ‘one minute’? Nerede kaldı mazlumların, ezilenlerin hamisi olan Türkiye? O çeliklerle silah ve mühimmat yapıyorlar. O dikenli tellerle Mescid-i Aksa'nın etrafını çevirip, şu mübarek Ramazan günü Müslümanların Mescid-i Aksa'ya girmesini engelliyorlar. Bakın gazetelerde, televizyonlarda haberler var. 80-100 yılın açlığı ve kıtlığı Gazze’de yaşanıyor. Çocuklar ölüyor, bebekler ölüyor. Kadınlar, yaşlılar ölüyor diye Gazze feryat ediyor. Basında, medyada feryat ediliyor ama yetki sahibi olanlar konuşmaktan başka, kınamaktan başka, lanetlemekten başka bir şey yapmıyor. Bununla bu vebalden kurtulamazsınız. O yavruların, o masumların ahından dünyada da ahirette de kurtulamazsınız. Kendinize gelin ve bir an evvel şu ticareti kesin. İhracatı durdurun. Limanlarımızı, hava sahamızı şu katil Siyonistlere kapatın. Şu Malatya Kürecik'teki radar üssünü bir an evvel kapatın, İsrail'e istihbarat sağlayan, İsrail'i İran füzelerine karşı koruyacak olan... Bize mi kaldı katil Siyonistleri İran füzelerine karşı korumak.”

Editör: Ömür Ünver