İngiltere Başbakanı Keir Starmer, ABD Büyükelçisi olarak atadığı ve sonradan görevden aldığı Peter Mandelson'ın Epstein ile ilişkileri nedeniyle siyasi baskı altında kaldı.

Eylül 2025'te, 2019'da ortaya çıkan, hüküm giymiş cinsel suçlu Jeffrey Epstein ile Mandelson'ın ilişkisiyle ilgili bir skandal ortaya çıkmıştı. Mandelson'un, Epstein'in mahkumiyetinden sonra da onunla arkadaşlığını devam ettirdiğine dair haberlerin ardından Starmer tarafından büyükelçilik görevinden alındı. Şubat 2026'da, Mandelson ve eşinin Epstein'dan ödeme aldıkları ve 2009 ve 2010 yıllarında Mandelson'ın iddiaya göre hükümet bilgilerini Epstein'a aktardığı yönünde daha fazla haber çıktı. Mandelson, İşçi Partisi'nden ve Lordlar Kamarası'ndan istifa etti ve Metropolitan Polisi, kamu görevinde usulsüzlük iddiasıyla ilgili bir ceza soruşturması başlattı.

Bu gelişmelerin ardından Starmer, Doğu Sussex'te yaptığı konuşmada Jeffrey Epstein'ın kurbanlarından özür diledi. 2024'te ABD büyükelçisi olarak atanırken Mandelson'ı soruşturma sürecinde yalan söylemekle ve adı skandallara karışmış finansçıyı "neredeyse hiç tanımadığı" izlenimini vermekle suçlayan Starmer, Mandelson'ın Epstein ile olan ilişkisinin "derinliğini ve karanlığını" kimsenin bilmediğini savundu.

Muhalefet baskıyı artırıyor

Muhafazakar Parti lideri Kemi Badenoch, Starmer'ın "Başbakanlık konutundan zorla çıkarılması gerekeceğine" inandığını belirterek, İşçi Partisi milletvekillerini Avam Kamarası'nda başbakana yönelik güven oylamasını öne almaya davet etti.

Starmer'ın pozisyonunun "açıkça sürdürülemez" olduğunu vurgulayan Badenoch, ancak "ne zaman gideceğine karar vermenin" İşçi Partisi milletvekillerine bağlı olduğunu da ekleyerek, "Gitmesinin olup olmayacağı değil, ne zaman gideceği sorusu önemli" dedi.

Göçmenleri taşıyan sürat teknesi Yunan sahil güvenlik gemisiyle çarpıştı; En az 15 can kaybı 25 yaralı
Göçmenleri taşıyan sürat teknesi Yunan sahil güvenlik gemisiyle çarpıştı; En az 15 can kaybı 25 yaralı
İçeriği Görüntüle

Badenoch, "Eğer ülkenin ihtiyaç duyduğu değişimi istiyorlarsa, gelsinler ve benim parti disiplin sorumlularımla konuşsunlar, bu anı zorlamak için güvensizlik oylaması konusunu ciddi olarak ele alalım." ifadelerini de kullandı.

Badenoch, Starmer'ın yaptığı açıklamaların "utanç verici" olduğunu ve "Mandelson'a inandığı için özür dilemek yerine, güvenlik tavsiyelerini görmezden geldiği için özür dilemesi gerektiğini" de söyledi.