Antisemitizm fırtınasının ortasında kalan sosyal ağ platformu X'e yönelik reklam boykotunun ardından Elon Musk'a bir darbe de uzay çalışmalarından geldi. Musk'ın bir başka şirketi SpaceX'in Ay'a ve ötesine astronot taşımak üzere geliştirdiği mürettebatsız uzay aracı Starship, ikinci uzaya fırlatma girişiminde de başarısız oldu.

Son olarak Beyaz Saray'ın Elon Musk'a yönelik antisemitik komplo teorisini desteklediği iddiasının ardından, Apple, Disney, Comcast ve Warner Brothers Discovery de X'te reklamlarını durdurdu.

Beyaz Saray ise Tesla ve SpaceX'in Üst Yöneticisi (CEO) Elon Musk'ı "Amerikalılar olarak temel değerlerimize aykırı" olan "antisemitik ve ırkçı nefreti iğrenç bir şekilde teşvik etmekle" suçladı.

İliç'deki maden faciası: Denetleme görevini iki Bakanlık da kabul etmedi İliç'deki maden faciası: Denetleme görevini iki Bakanlık da kabul etmedi

Beyaz Saray sözcüsü Andrew Bates, Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e düzenlediği saldırıya atıfta bulunarak, "Yahudi halkı için Holokost'tan bu yana en ölümcül günden bir ay sonra bu iğrenç yalanı tekrarlamak kabul edilemez" dedi.

Boykot, ABD'li bir grubun X'teki Nazi yanlısı gönderilerin yanında görünen reklamlara yönelik yaptığı soruşturmanın ardından geldi. İlk olarak IBM boykot kararı aldığını duyurmuştu. 

Bunun üzerine Tesla ve SpaceX'in kurucusu Elon Musk, paylaşımın antisemitik olduğunu reddetti ve reklam soruşturması nedeniyle dava açmakla tehdit etti.

Musk'tan dava tehdidi ve yasak

"Pazartesi günü mahkeme açılır açılmaz bir dava" açacaklarını söyleyen Musk ayrıca grubun raporunun "ifade özgürlüğünü baltalamak ve reklam verenleri yanıltmak" amacıyla "X'in gerçek kullanıcı deneyimini yanlış yansıttığını" belirtti. 

Musk ayrıca, "Nehirden denize kadar (from the river to the sea)" ve "dekolonizasyon" gibi ifadelerin Yahudi soykırımını çağrıştırdığını ve bunları kullananların hesaplarının askıya alınacağını duyurdu.

Musk-1

"X, antisemitizmle mücadeleye kendini adadı"

Öte yandan X'in bir sözcüsü de BBC'ye yaptığı açıklamada şirketin kasıtlı olarak markaları "bu tür içeriklerin yanına" yerleştirmediğini ve platformun antisemitizmle mücadeleye kendini adadığını söyledi.

Media Matters for America adlı grub, Hitler'den alıntılar, Nazilere övgü ve Holokost inkarı içeren paylaşımların yanında yüksek profilli firmalar tarafından satın alınan reklamları tespit ettiğini söylemişti.

Starship, ikinci uzaya fırlatma girişiminde de başarısız oldu

Musk'ın bir başka şirketi SpaceX'in Ay'a ve ötesine astronot taşımak üzere geliştirdiği mürettebatsız uzay aracı Starship, ikinci uzaya fırlatma girişiminde de başarısız oldu.

İki bölümden oluşan uzay aracı, Elon Musk'a ait şirketin Teksas yakınlarındaki Starbase fırlatma alanından havalanarak, uzaya planlanan 90 dakikalık uçuşunda yerden yaklaşık 140 km yükseldi. 

Ancak Starship yolcu gemisini taşıyan 'Super Heavy' roketinin birinci kademesi, çekirdek kademesi ile ayrılamayarak SpaceX'in web yayınına göre Meksika Körfezi üzerinde infilak etti.

SpaceX'in canlı yayın sunucusu John Insprucker, "İkinci aşamadan gelen verileri kaybettik... İkinci aşamayı kaybetmiş olabileceğimizi düşünüyoruz" dedi.

Testin yaklaşık sekizinci dakikasında, Starship güçlendiricisini izleyen bir kamera görüntüsü, aracın o sırada başarısız olduğunu düşündürecek bir patlama gösterdi. 

Bu sırada roketin irtifasının 148 km olduğu belirtildi. 

Geçen nisan ayında da SpaceX'i ilk fırlatma denemesi patlamayla sonuçlanmıştı. Patlama fırlatmadan 4 dakika sonra yaşanmıştı.

Editör: Ömür Ünver