Somali Enformasyon Bakanı Daud Aweis, Somali ve Kenya'da faaliyet gösteren El Şebab örgütünün   üst düzey liderlerinden Maalim Ayman'ın 17 Aralık'ta Somali ve ABD güçleri arasındaki ortak askeri operasyonda öldürüldüğünü açıkladı.

İsrail Askeri İstihbarat Direktörü'nden 7 Ekim istifası İsrail Askeri İstihbarat Direktörü'nden 7 Ekim istifası

Aweis, sosyal medyada yaptığı açıklamada, "Ayman, Somali ve çevre ülkelerde çok sayıda ölümcül terör saldırısı planlamaktan sorumluydu" dedi.

ABD'li yetkililer, Ayman'ın, 5 Ocak 2020'de Kenya'nın Manda Bay Havaalanında ABD'li ve Kenyalı personele yönelik terör saldırısından sorumlu olduğunu belirtiyor. ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, saldırıda aralarında bir asker ve iki sivil müteahhidin de bulunduğu üç Amerikalı öldürülmüş, iki ABD askeri ve bir sivil yüklenici yaralanmıştı.

ABD hükümeti, bu yılın Ocak ayında "Maalim Ayman'ın herhangi bir ülkede tutuklanmasına veya mahkum edilmesine yol açacak bilgiler" için 10 milyon dolara kadar ödül koymuştu.

El-Şebab, 2008 yılında ABD tarafından, 2010 yılında da BM Güvenlik Konseyi tarafından terör örgütü olarak tanımlanmıştı.

 

Editör: Ömür Ünver