Dünya Suşi Şampiyonası, gıda güvenliğini ve otantik suşi mutfağını teşvik etmek amacıyla her yıl Japonya’nın Tokyo kentinde düzenleniyor. Dünya Suşi Becerileri Enstitüsü tarafından gerçekleştirilen yarışmada,

Oslo merkezli Litvanyalı şef Airis Zapasnikas, dünyanın en iyi suşi ustası unvanını aldı. Bu prestijli ödül için yarışan 14 finalisti geride bıraktı.

Zapasnikas, LRT.lt portalına verdiği röportajda, “Benim için, bir suşi ustası ve bu başarıya ulaşan ilk Litvanyalı olarak bu çok büyük bir anlam taşıyor. Becerilerimin doğrudan bir teyidi. Dahası, benim için restoranıma Michelin yıldızı verilmesinden bile daha değerli,” dedi.

Premier Lig döneminde transfer rekorları nasıl büyüdü? 33 yılda 3,6 milyon sterlinden 125 milyon sterline
Premier Lig döneminde transfer rekorları nasıl büyüdü? 33 yılda 3,6 milyon sterlinden 125 milyon sterline
İçeriği Görüntüle

Norveç’te Michelin yıldızlı bir restoran işleten Zapasnikas, cuma günü yaptığı açıklamada yarışmanın olağanüstü yoğun geçtiğini ve birinci olabilmek için çok sıkı kurallara uyulması gerektiğini anlattı.

Zapasnikas, “Kurallar son derece katı – eğer birisi onlara uymazsa, örneğin verilen süreden sonra çalışmaya devam ederse diskalifiye ediliyor. Parmağınızı kesmek, çok sayıda puan kaybetmek demek. Hatta kullanmadığınız bir balık parçasını çöpe atmanız bile puan düşülmesine neden oluyor,” diye açıkladı.

Birincilik için her finalistin, tüm yeteneklerini sergileyen özgün bir tabak hazırlaması gerekiyordu. Zapasnikas, “Bu aşamada kurallar çok daha esnekti ve yaratıcılığımızı, yenilikçi tarafımızı gösterebildik. İlk günün görevleriyle kıyasladığımızda – ki bunlar çok daha geleneksel ve klasik Japon mutfağına sıkı sıkıya bağlıydı – burada çok daha özgürlük vardı,” dedi.

Dünya Suşi Şampiyonası, gıda güvenliğini ve otantik suşi mutfağını teşvik etmek amacıyla her yıl Japonya’nın Tokyo kentinde düzenleniyor. Organizasyonu, Japon hükümetinin desteğiyle kurulan Dünya Suşi Becerileri Enstitüsü yürütüyor. Yarışmanın jüri koltuğunda da enstitünün üst düzey üyeleri yer alıyor.

Kaynak: İGF