İtalya ulusal mutfağı, BM'nin kültür kuruluşu UNESCO tarafından tanınan ilk bütünsel gastronomi tarzı oldu.
İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, UNESCO'dan beklenen açıklama öncesinde, İtalyan mutfağının somut olmayan kültürel miras olarak tescil edilmesi kararını doğruladı.
"Bu takdiri dünyada ilk alan biziz ve bu, kim olduğumuzu ve kimliğimizi onurlandırıyor," diyen Başbakan. "Çünkü biz İtalyanlar için mutfak sadece yemek veya tarifler koleksiyonu değildir. Çok daha fazlasıdır: Kültür, gelenek, emek ve zenginliktir." ifadelerini kullandı.
Bu statü, İtalya Tarım Bakanlığı'nın ülkenin geleneksel gıda yetiştirme, hasat etme, hazırlama ve sunma yöntemlerinin tanınması için yürüttüğü üç yıllık kampanyanın başarılı bir şekilde sonuçlandığını gösteriyor.
İtalya'nın teklifinin editörlerinden Pier Luigi Petrillo, ilk teklifte şöyle yazmıştı: "İtalya'da yemek pişirme eylemi, basit beslenme gerekliliğinin ötesine geçerek karmaşık ve katmanlı bir günlük uygulama haline gelir."
Bu durum, ülkenin "sahte" İtalyan yemeklerine karşı mücadelesini sürdürdüğü bir dönemde yaşanıyor; yakın zamanda Avrupa Parlamentosu'na, raflarda önceden paketlenmiş karbonara sosu kavanozlarının görülmesi üzerine bir şikayet dilekçesi verilmişti. İtalya ayrıca sahte zeytinyağı üretimine ve İtalya'da üretilmeyen ürünlerde İtalyanca gibi görünen isimlerin kullanılmasına karşı da mücadele veriyor.





