Dünya liderleri 2015 yılında uzun vadeli sıcaklık artışını 1,5 santigrad derece ile sınırlama sözü vermişti. Bu karar, en zararlı etkilerden kaçınmaya yardımcı olmak açısından çok önemli görülüyor.Bir yıl süren bu ihlal, o dönüm noktası niteliğindeki 'Paris Anlaşması'nı ihlal etmiyor ancak dünyayı uzun vadede buna daha da yaklaştırıyor.

Bilim insanları, karbon emisyonlarını azaltmaya yönelik acil eylemin ısınmayı hâlâ yavaşlatabileceğini söylüyor. İngiltere Kraliyet Meteoroloji Derneği'nin genel müdürü Prof Liz Bentley, BBC'ye "Yıllık ortalamada 1,5 derecelik ısınmanın üzerine çıkmak önemli" diyor. Uzun vadeli ısınmayı "endüstriyel öncesi" seviyelerin (insanlar büyük miktarlarda fosil yakıt yakmaya başlamadan önceki) 1,5 derece üzerinde sınırlamak, iklim değişikliğiyle mücadeleye yönelik uluslararası çabaların önemli bir simgesi haline geldi.

Bakan Güler Yüksekova Belediyespor sporcularıyla buluştu Bakan Güler Yüksekova Belediyespor sporcularıyla buluştu

2018'deki dönüm noktası niteliğindeki bir BM raporu, iklim değişikliğinden kaynaklanan risklerin (yoğun sıcak hava dalgaları, yükselen deniz seviyeleri ve yaban hayatının kaybı gibi) 2 derecelik ısınmada 1,5 dereceyeye göre çok daha yüksek olduğunu kaydetti.

Ancak AB'nin Copernicus İklim Değişikliği Servisi'nin geçen yıla ait verileri, sıcaklıkların endişe verici bir hızla artmaya devam ettiğini gösteriyor. Şubat 2023 ile Ocak 2024 arasındaki dönemde 1,52 derecelik ısınma yaşandı.

Editör: Ömür Ünver