Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, SETA Vakfı'nın Genel Koordinatörü de olan Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu üyesi Prof. Dr. Burhanettin Duran'ı Dışişleri Bakan Yardımcısı olarak atadı.  

Duran, hükümete yakınlığıyla bilinen Siyaset, Ekonomi ve Toplumsal Araştırmalar (SETA) Vakfı Genel Koordinatörü'ydü. Ekim 2018’de Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu üyesi olarak atanmıştı.

Dışişleri'nde ilk kadın Bakan Yardımcısı

Dışişleri Bakan Yardımcılığına atanan Ayşe Berris Ekinci, 1982-1985 yıllarında Marsilya'da Dame de Sion Lisesi'nde eğitim aldı. 1985-1987 Aix-Marseille Üniversitesi'nde ekonomi lisans eğitimi yapan ve 1987-1990 yıllarında ODTÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nde lisans eğitimini tamamlayan Ayşe Berris Ekinci, 1991-1992 yıllarında Boston College'de finans alanında yüksek lisans eğitimini tamamladı.

Bakan Şimşek: Kazanımlarımızı kalıcı hale getireceğiz Bakan Şimşek: Kazanımlarımızı kalıcı hale getireceğiz

Eski Küba Büyükelçisi

1992-1994 yıllarında Türkiye Bankalar Birliği Ekonomi Bölümü'nde kariyerine başladı. 1994 yılında Dışişleri Bakanlığı'na girdi. 2007-2010 yılları arasında Enerji Daire Başkanlığı'nda şube müdürü ve daire başkanı oldu. 2010-2011 yılları arasında Marsilya Başkonsolosu, 2012-2016 yılları arasında ise Enerji ve Su İşleri Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yaptı. 30 Kasım 2016 - 1 Nisan 2021 tarihleri arasında Küba - Havana Büyükelçisi oldu. Bu süreçte özellikle ABD'nin Küba'ya uyguladığı ambargolara karşı açıklamalarda bulundu.

Emekli Büyükelçi Berhan Ekinci'nin kızıdır. Ekinci, 17 Mayıs 2024 tarihinde Dışişleri Bakan Yardımcısı olarak atandı. Böylelikle Dışişleri’nde ilk defa bir kadın Büyükelçi Bakan Yardımcısı oldu.

Fidan'ın yakın çalışma arkadaşı

Nuh Yılmaz, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın MİT'deki yakın ekibinde görev alıyordu. 

Yılmaz, lisans eğitimini ODTÜ Sosyoloji Bölümü’nde bitirdi. Bilkent Üniversitesi Grafik Tasarım Bölümü’nde yüksek lisansını tamamladı.

George Mason Üniversitesi Kültürel Çalışmalar Bölümü’nde başladığı doktorasını Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde tamamladı.

Star gazetesi, Sabah gazetesi ve CNN Türk Washington Temsilciliği görevlerini yürüttü. 2008-2011 arasında SETA’nın Washington DC Ofisi’nin kurucu direktörlüğünü yaptı.

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde öğretim görevlisi olarak çalıştı. Dış politika, strateji, eleştirel düşünce, kültürel çalışmalar alanında yerli/yabancı birçok dergi ve gazetede yazılar yayımladı.

17 Mayıs 2024 tarihinde Dışişleri Bakanlığı Bakan Yardımcısı olarak atandı.

Editör: Ömür Ünver