Muğla’da 15 yaşındaki bir gencin internetten alıp kullandığı zayıflama ilacından dolayı hayatını kaybetmesi üzerine bir açıklama yapan Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan “Artık böyle haberler duymak istemiyoruz. Gençlerimiz ölmesin. İsminde artık gıda bile olmayan Tarım Bakanlığı, takviye edici gıda ruhsat ve izinlerinden asla vazgeçmiyor. Hatta yeni yönetmelik hazırlıyor” dedi.
Saydan konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu: “Sendika olarak; başta en çok kullanıcıya sahip e-ticaret platformları olmak üzere kanunlara ve vatandaş sağlığına aykırı şekilde internet üzerinden “takviye edici gıda” gibi masum bir ismin arkasına saklanarak pazarlanan “bitkisel ilaç” ların ve münhasıran eczanelerimizde satılması gereken ilaçların satışlarının durdurulması, alınacak filtreleme önlemleriyle bu tip ilanların engellenmesi amacıyla Ticaret Bakanlığı, TİTCK ve ilgili e-ticaret sitelerine gerekli başvurular yapıldığı halde bu başvurularımızın göz ardı edilmesi, önlem alınmaması çok üzücüdür."İsminde artık gıda bile olmayan bakanlık"
İsminde artık gıda bile olmayan Tarım Bakanlığı, takviye edici gıda ruhsat ve izinlerinden asla vazgeçmiyor. Hatta yeni yönetmelik hazırlıyor. İlacın satış yeri sadece eczanelerimizdir. İlaçların kargo ile gönderilmesi durumunda kişilere uygun şartlarda taşınmamış ilacın ulaşması söz konusu olacağı gibi, internet ortamında satılan ürünlerin gerçek ilaç olup olmadığının tespit ve kontrolü de mümkün değildir. Daha ne kadar vatandaş hayatını kaybedince bu yanlışı durduracağız? Öncelikle ilgili Bakanlığın bu ürünlerden elini çekmesi ve vazgeçmesi bu tür ilaçları asıl sahibi olan Sağlık Bakanlığına devretmesi gerekmekte ve ilaç olan her ürünün insanlarımıza verilme yeri mutlaka eczanelerimiz olmalıdır. “Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından "Takviye Edici Gıdalar Yönetmeliği" taslağı hazırlanmıştır. Son yıllarda internet dahil birçok kanaldan kontrolsüz bir şekilde üretimi, dağıtımı ve satışı yapıldığı için çeşitli halk sağlığı sorunlarına hatta ölümlere yol açan “Takviye Edici Gıdalar” ile ilgili olarak mevcut olumsuzlukların ortadan kaldırılması amacıyla hazırlandığını düşündüğümüz "Takviye Edici Gıdalar Yönetmeliği" taslağına sendika olarak, eczacılık fakültelerimizden de görüş alarak kapsamlı bir rapor sunulmuştur. TEİS olarak, bu tarz ürünlerin Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanıp eczaneler üzerinden sunulması, her türlü tanıtımın kontrol altına alınmasını sağlayıcı düzenlemeler yapılması halk sağlığı ve hasta güvenliği açısından daha doğru ve emniyetli olacağı görüşümüz ilgili bakanlıkla paylaşılmıştır. Bu ülkenin eczacıları olarak; bu ilaçların ruhsatları, izinleri kontrolsüz olarak verilmeye devam ettiği sürece zayıflama ilaçlarının ölüm saçmaya devam edeceğini, bu ilaçların sağlık bakanlığına devredilmesi gerektiğini kamuoyu aracılığıyla yetkililere bir kez daha hatırlatmak istiyoruz.”
Editör: Ömür Ünver