COP28 İklim Zirvesi'nin Başkanı ve aynı zamanda Birleşik Arap Emirlikleri'nin ulusal petrol ve gaz şirketi Adnoc'un da CEO'su Sultan Al Jaber, Guardian'a yaptığı açıklamada şirketin fosil yakıtlara olan talebi karşılamak zorunda olduğunu söyledi. Al Jaber, "Benim yaklaşımım çok basit: düşük karbonlu enerjinin sorumlu ve güvenilir bir tedarikçisi olarak hareket etmeye devam edeceğiz ve dünya en düşük maliyetle en düşük karbonlu varillere ihtiyaç duyacak" dedi. Adnoc'un hidrokarbonlarının diğer kaynaklara göre daha verimli ve daha az sızıntıyla çıkarıldığı için daha düşük karbonlu olduğunu savundu.

Adnoc, petrol ve gaz alanında 7 yıl içinde 150 milyar dolarlık bir yatırım planlıyor ve Al Jaber bu yatırımın üretimi arttırmak yerine mevcut üretim seviyelerini koruyacağını söyledi. Adnoc'un potansiyel üretiminin çoğundan vazgeçtiğini söyledi.

MEB'den yeni müfredat: Yüzde 35 seyreltildi MEB'den yeni müfredat: Yüzde 35 seyreltildi

Zirvenin ardından özel bir röportaj veren Al Jaber, "Dünyanın en büyük beşinci petrol rezervine sahibiz ancak bu kaynakları kullanmıyoruz" dedi.

COP28 Zirvesi'nde 30 yıldır ilk kez tüm fosil yakıtların geleceğini ele alan ve fosil yakıtlardan kademeli olarak vazgeçmeyi öngören bir karar alınmıştı. 

Editör: Ömür Ünver