Çin'in en büyük elektrikli otomobil üreticisi BYD, ana vatanı dışındaki büyüme stratejisi kapsamında Türkiye'de üretim tesisi kurmak için önceki gün 1 milyar dolarlık anlaşma imzaladı. Yeni fabrikada yılda 150 bin araç üretilebilecek. Tesisin 2026 yılı sonuna kadar üretime geçmesi ve yaklaşık 5 bin kişiye istihdam sağlaması bekleniyor.

Anlaşma, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve BYD Genel Müdürü Vang Chuanfu'nun da katıldığı İstanbul'daki bir etkinlikte imzalandı.

Gazze hastanesi insani koridor çağrısı yaptı Gazze hastanesi insani koridor çağrısı yaptı

Araçlar ek gümrük vergisinden muaf tutulabiliyor

 Bu anlaşma, Çinli elektrikli araç üreticilerinin Avrupa Birliği ve ABD'de artan baskılarla karşı karşıya olduğu bir dönemde geldi. AB , geçen hafta Çin'den ithal elektrikli araçlara yönelik gümrük vergilerini artırarak bloğun otomotiv endüstrisini korumak için harekete geçti.  Karara göre BYD, Çin'den AB'ye gönderdiği araçlara, yüzde 10'luk ithalat vergisine ek olarak yüzde 17,4 oranında ek gümrük vergisi ödeyecek. Türkiye, AB'nin Gümrük Birliği'nin bir parçası olduğundan, ülkede üretilen ve birliğe ihraç edilen araçlar ek gümrük vergisinden muaf tutulabiliyor. Türkiye hükümeti ayrıca Çin araçlarının ithalatına yüzde 40 ek gümrük vergisi koyarak ülke otomobil üreticilerini desteklemeye çalışıyordu. 

ABD'deki durum

ABD Başkanı Joe Biden , mayıs ayında Çin yapımı elektrikli otomobiller , güneş panelleri, çelik ve diğer mallara yönelik gümrük vergilerini artırmıştı. Beyaz Saray, Çin'den gelen elektrikli otomobillere yüzde 100 sınır vergisi uygulanmasını da içeren önlemlerin, haksız politikalara bir yanıt olduğunu ve ABD'deki işleri korumayı amaçladığını duyurmuştu. 

Çin dışında üretim stratejisi

BBC haberine göre, ABD'li yatırımcı Warren Buffett'ın desteklediği BYD, Elon Musk'ın Tesla'sından sonra dünyanın en büyük ikinci elektrikli araç şirketi konumunda. Şirket, Çin dışındaki üretim tesislerini hızla genişletiyor. BYD, geçen yılın sonunda AB üyesi Macaristan'da üretim tesisi kuracağını duyurmuştu. Firmanın Avrupa'daki ilk binek otomobil fabrikası olacak ve binlerce kişiye istihdam sağlaması bekleniyor.

BYD, Perşembe günü Tayland'da bir EV fabrikası açtı. Bu, Güneydoğu Asya'daki ilk fabrikası olacak. BYD, tesisin yıllık 150 bin araçlık kapasiteye sahip olacağını ve 10 bin kişiye istihdam sağlanmasının öngörüldüğünü belirtti.

Şirket ayrıca Meksika'da bir üretim tesisi kurmayı planladığını da açıkladı.

Editör: Ömür Ünver