İsmini duyunca bile yüzünüz güldü değil mi? Yediden yetmişe çikolatayı sevmeyenimiz yoktur. Bu ve önümüzdeki hafta sonu çikolata ile ilgili merak edilen konu başlıklarına değinip, en çok sorulan soruların yanıtlarını vereceğim.
Yararlı mı, zararlı mı?

En sağlıklı çeşidi; Bitter

Üzerinde beyaz lekeleri olan çikolata yenir mi?
Ambalajını açtığınız bir çikolatanın üzerinde beyaz lekelere mutlaka rastlamışsınızdır. Bu bozulduğu anlamına gelmez, tüketebilirsiniz. Çikolatanın ani sıcaklık değişimlerine uğradığını gösterir. Beyazlıklar da içindeki yağın yüksek sıcaklıkta erimesi ardından da düşük sıcaklıkta tekrar donmasından dolayı ortaya çıkar. Bir de içindeki şeker yine karşılaştığı sıcaklık farkıyla kristalize olmuştur. Beyaz lekeler dışında çikolatanızda çatlamalar, kumlu yapı, matlık ya da kayganlık görürseniz bunlar da üretim ya da depolama sırasında yanlış sıcaklığa ya da ani soğutmaya uğradığı anlamdadır. Tüketmenizde bir mahsur yoktur.Çikolata bozulur mu?
Ekşimsi kötü bir koku ve acımsı bir tat bozuk çikolatayı ele verir, böyle bir çikolatayı tüketmeyin… Çikolata kurtlanmaz. Çikolatanızı açınca kurt görmenizin nedeni, içindeki fındık, fıstık, kuru meyve, Antep fıstığı gibi ürünlerin kurtlanmasındandır. Bu ürünler doğru depolanmadığı ve ambalajlanmadığı takdirde aynı evinizde olduğu gibi üretim tesislerinde ya da satış yerlerinde de kurtlanabilir. Hatta küflenmeye de neden olabilir.
Nasıl muhafaza edilmeli?
Çikolata 18-20 derecede yüzde 50-60 nemli ve kokusuz ortamda muhafaza edilmelidir. Daha yüksek sıcaklıkta erir, düşük sıcaklıklarda da donar. Ayrıca nem ve kokuyu çekme özelliği de vardır. Bu özelliği, istenmeyen lezzet ve yapı değişikliğine hatta bozulmaya neden olur. Orijinal ambalajında tavsiye edilen tüketim tarihi (TETT) sonuna kadar serin, kuru ve direkt ışık almayan bir yerde muhafaza edin. Muhafaza ettiğiniz yerde baharat vb kokusunu çekeceği ürünler olmamalıdır.Gerçek çikolatayı nasıl anlarsınız?
Çikolata kendine özgü kırılma sesine sahip olmalı, kırılınca ortası katman katman olmalı ve parçaları dağılmamalı, pürüzsüz ve parlak olmalı, avucunuzda saniyeler içinde erimeli, çok tatlı olmamalı ve ağızda yağ tabakası bırakmamalı.Çikolatadaki hileler nelerdir?
Çikolata hammaddelerinden dolayı oldukça pahalı bir üründür. Bu durum sahte ve hileli çikolataların piyasaya sürülmesine de neden olmaktadır. Bu nedenle Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan izin belgeli ve bilinen markaların ürünlerini tercih edin. Merdiven altı, pazar ya da açıkta satılan, ambalajsız ürünleri almayın. Ürün ismi fondan, kokolin, çikolatin olanlar, çikolata değildir. Bu ürünlerin etiketlerini incelediğinde de görürsünüz. Bunun yanında her çikolata çeşidinde olabilecek içerikler bellidir. (Haftaya yayınlanacak ikinci bölümde bu içerikleri anlatacağım). Hile amacıyla; özellikle bitter çikolataların parlaklığını koruması ve raf ömrünü uzatması için bitkisel, hayvansal, hidrolize yağ en iyi ihtimalle de süt yağı ilave etmekteler. Daha az kakao yağı kullanabilmek için de daha çok lesitin kullanmaktalar. Çikolatada en sık yapılan hile ise aslında çikolata niteliği dışına çıkaracak gıda katkı maddeleri kullanımının yaygın olmasıdır. Ayrıca performans artırıcı enerji yüklü olarak satılan çikolatalarda sağlık için çok tehlikeli olan ilaç etken maddeleri çıkmakta. Aynı enerji içecekleri gibi bu tür ürünler de uzak durulması gerekli gıdalardır.
Editör: Ömür Ünver