Britanya İçişleri Bakanı Suella Braverman, Filistin'e destek eylemleriyle ilgili açıklamaları nedeniyle bir süredir gündemdeydi. Braverman'dan boşalan koltuğa Dışişleri Bakanlığı görevini yapan James Cleverly getirildi. 

Braverman, geçen Cumartesi başkent Londra'da düzenlenen Filistin yanlısı büyük eylemin öncesinde The Times'a yazdığı makalede Metropolitan Polis Teşkilatı'nı eleştirmişti. Saldırgan sağcı protestoculara "haklı olarak sert bir karşılık verildiğini", "Filistin yanlısı çetelerin" ise "büyük ölçüde görmezden gelindiğini" iddia etmişti. 

Hükümetin yazısıyla ilgili yapmak istediği düzenlemeleri yapmadan The Times'a gönderdiği ileri sürülmüştü. 

Braverman, geçen Cumartesi yapılan büyük Filistin yürüyüşü öncesi The Times'taki makalesinde "Bu yürüyüşlerin sadece Gazze için bir yardım çığlığı olduğunu inanmıyorum"demişti ve "Bu yürüyüşler, Kuzey İrlanda'da görmeye alışık olduğumuz türden bazı grupların -özellikle de İslamcıların- bir üstünlük iddiasıdır" ifadelerini kullanmıştı. 

Kipi Sınır Kapısı iyileştirilecek Kipi Sınır Kapısı iyileştirilecek

The Times makalesinde Braverman ayrıca polis teşkilatına da seslenerek "Saldırganlık yapan sağcı ve milliyetçi protestoculara haklı olarak sert bir karşılık verilirken, neredeyse aynı davranışları sergileyen Filistin yanlısı kalabalıklar, açıkça yasaları ihlal etseler bile büyük ölçüde görmezden geliniyor?" diye sormuştu. 

Bu makalenin Downing Street'in onayı olmadan yayımlandığının ileri sürülmesi üzerine Britanya Başbakanı Rishi Sunak, Braverman'ı görevden almak konusunda yoğun bir baskı altına alındı

BBC'nin aktardığına göre Britanya Başbakanı Rishi Sunak'ın Braverman'ın yalnızca İçişleri Bakanlığı görevinden değil; hükümet görevlerinin tümünden çekilmesini istediği öğrenildi. Yani Braverman'a hükümette başka bir iş teklif edilmeyecek. 

İkinci kez görevden alınmış oldu

Braverman, Eylül 2022'de o dönemki başbakan Liz Truss tarafından İçişleri Bakanı olarak atanmıştı. Ancak bakanlık kurallarına aykırı olarak kişisel e-postasından resmi bir belge gönderdikten sonra görevinden istifa etmek zorunda kalmıştı. 

Görevden ayrılmasından yalnızca 6 gün sonra, o sırada başbakanlık görevini devralan Rishi Sunak onu görevine geri getirmişti. 

Görevinden alınmasının ardından ilk kez açıklama yapan Suella Braverman, İçişleri Bakanlığı'nın hayatının "en büyük ayrıcalığı" olduğunu söyleyerek "Zamanı geldiğinde daha fazla şey söyleyeceğim" ifadelerini kullandı. 

Cleverly, yeni İçişleri Bakanı oldu

2010-2016 yılları arasında Britanya Başbakanlığı görevini yapan David Cameron'un Downing Street'e geldiğini bildiren BBC muhabiri Henry Zeffman, "Sanırım bu onun yeni Dışişleri Bakanı olacağı anlamına geliyor" demişti. Şimdiki Dışişleri Bakanı James Cleverly'nin ise İçişleri Bakanı olacağı bildirilmişti. Downing Street, James Cleverly'nin yeni içişleri bakanı olduğunu doğruladı.

Editör: Ömür Ünver