Birleşmiş Milletler (BM); İsrail ordusunun, Gazze'nin güneyindeki yeniden başlayacak saldırılarının 900 bini BM binalarında barınan 1 milyon mültecinin sınırı aşarak Mısır'a geçmeye çalışmasına yol açabileceği uyarısında bulundu. 

BM'nin Filistin'e yardım kuruluşu UNRWA Başkanı Philippe Lazzarini, İsrail'i geçici ateşkesin uzatılmaması halinde güneyde başlatılacak bir saldırının sonuçlarını düşünmeye çağırdı.

"Halihazırda sarsıcı bir insanlık trajedisi yaşıyoruz" diyen Lazzarini, yeni bir saldırı ihtimalinin kendisine derin bir endişe hissettirdiğini söyledi. 

"Hastalıklar da bombardıman kadar büyük bir tehdit haline gelmeye başladı"

Lazzarini, "Zamana karşı bir yarış içindeyiz ve şimdiden hastalıklar da bombardıman kadar büyük bir tehdit haline gelmeye başladı [...] Bombardıman ve kuşatmanın birleşik etkisi insanları şimdiden güneye itti, eğer çatışmalar olursa daha da güneye ve sınırın ötesine kaçma olasılıkları gerçekten de artacaktır" diyerek kitlesel göç uyarısında bulundu. 

İsrail'in kuzeydeki sivilleri güneye gitmeye çağırmasının ardından güney bölgesini "tamamen aşırı yüklenmiş" olarak nitelendiren Lazzarini, "Gazze Şeridi zaten dünyanın en kalabalık yerlerinden biri olarak biliniyordu. Şimdi ise nüfusun çoğunluğu güneye doğru hareket etmiş durumda" dedi. 

Zaten yoğun olan nüfusun Gazze'nin güneyinde daha da yoğunlaştığını aktaran Lazzarini, "Yani, nüfusun neredeyse tamamen bölgenin yarısında yoğunlaşması söz konusu - su eksikliği nedeniyle bile böyle bir varlığı destekleyemeyecek bir alan" ifadelerini kullandı. 

Ekonomik güven endeksi 1 puan azaldı Ekonomik güven endeksi 1 puan azaldı

"Tek taraflı güvenli bölgeler oluşturmak riskli"

Gazze'nin güneyinde siviller için tek taraflı güvenli bölgeler oluşturulmasının risklerle dolu olduğunu söyleyen Lazzarini, şunları söyledi: 

"1 milyon insanımız var, 100 bini kuzeyde olmak üzere BM tesislerinde 1 milyon insan. Korunmak için geliyorlar.

"Yerleri biliniyor ve buna rağmen yaklaşık 100 tesis doğrudan ya da dolaylı olarak vuruldu. Bu da BM tesislerinde 200'den fazla kişinin ölümüne ve 900'den fazla kişinin yaralanmasına neden oldu.

"Şimdi bize Han Yunus'ta saldırı olursa insanların daha güneybatıya gitmesi gerektiği söyleniyor ya da bunu duyuyoruz [...] ama savaş bölgesinde bir bölgeyi tek taraflı olarak güvenli ilan edemezsiniz"

"Nüfusun tamamının bedel ödemesi mi gerekiyor?"

Uzun süreli bir ateşkes çağrısının Hamas'ı güçlendirip güçlendirmeyeceği ve İsrail'in öne sürdüğü gibi İsrail'in güvenliğini tehlikeye atıp atmayacağı sorusuna Gazze'nin sivil nüfusu açısından cevap veren Lazzarini, "Bu, nüfusun tamamının bedel ödemesi gerektiği anlamına mı geliyor?" diye sordu: 

"Gazze Hamas değildir. Hamas adında bir örgütünüz ve bir nüfusunuz var ve bu nüfus çok çeşitli, canlı, Hamas'la bir tutulamaz.

"Bu, Hamas'ı etkisiz hale getirmeyi ya da ortadan kaldırmayı hedefleyenler tarafından ele alınması gereken bir denklem. Bizim söylediğimiz şey, bu hedefin sivil halkın zararına olamayacağıdır. İşte bu nedenle bir savaş kuralınız var. Uluslararası insancıl hukuka sahip olmanızın nedeni de budur"

"15 binden fazla insanın öldürülmesinin orantılılık ve meşru müdafaa kavramlarıyla meşrulaştırılmasını anlamıyorum"

Ayrıca savaş uzun sürdüğü takdirde gelecekte herhangi bir barış ihtimalinden de o kadar uzaklaşılacağını söyleyen Lazzarini, "Bu duyguyu sadece Gazze'de değil, bölgede de asla hafife almamalıyız" dedi. 

"Şahsen ben 40 gün içinde 15 binden fazla insanın ve bunların arasında çok sayıda kadın ve çocuğun öldürülmesini orantılılık ve meşru müdafaa kavramlarıyla nasıl meşrulaştırabileceğimizi anlamıyorum" diyen Lazzarini, günde 200'den fazla kamyonun Refah sınır kapısından geçmesine izin verilmesini ve İsrail tarafından daha fazla sınır kapısı açılmasını talep etti.

Editör: Ömür Ünver