ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Gazze'de savaşın devam ettiği bir dönemde Türkiye ile Orta Doğu'daki gelişmeleri görüşmek üzere Ankara'ya geldi. Blinken, Dışişşleri Bakanı Hakan Fidan ile 2,5 saat süren bir görüşme gerçekleştirdi.

Görüşme sonrası ortak açıklama yapılmadı ancak Dışişleri Bakanı Blinken, havaalanında görüşmeyle ilgili gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Hakan Fidan ile 'çok iyi, verimli bir görüşme gerçekleştirdiklerini' söyleyen Blinken, NATO'nun genişlemesi de dahil iki ülkeyi ilgilendiren birçok konuyu ele aldıklarını söyledi.

Ukrayna konusunda Türkiye'nin uzun zamandır kritik bir rol oynadığını belirten Blinken, tahıl ihracatı ve elektrik altyapısı gibi konularda da çalıştıklarını dile getirdi.

Gazze'deki krizi de görüştüklerini söyleyen Blinken, çatışmanın yayılmaması ve insani krizin daha da kötüleşmesinin önüne geçmek ve bölgede sürdürülebilir kalıcı bir barışın sağlanması konularını ele aldıklarını belirtti.

Orangutan dünyada ilk kez şifalı bitki kullanarak yarayı tedavi ederken gözlemlendi Orangutan dünyada ilk kez şifalı bitki kullanarak yarayı tedavi ederken gözlemlendi

Euronews haberine göre, Blinken'ın konuşmalarından öne çıkan ifadeleri şöyle:

  • "Bölgede insani krize ilişkin olumlu gelişmeler görülüyor. Orta Doğu turu boyunca olumlu görüşmeler gerçekleştirildi. Her aktörün olumlu katkı yapabileceği bir süreç."
  • "Hamas tarafından tutulan ve aralarında Amerikalıların da olduğu rehineler konusuna da odaklanmış durumdayız."
  • "Orta Doğu turu boyunca tüm ülkelerde gördüğüm, herkes ABD'nin bu krizde ilerleme sağlanması için diplomatik olarak öncü bir rol oynamasını bekliyor."
  • "Gazze'de sivil kayıplar konusundaki derin endişeyi anlıyoruz. Bu endişeyi biz de paylaşıyoruz. Bu konuda her gün uğraş veriyoruz. Sivil ölümlerin olmaması için İsrail ile sürekli irtibat halindeyiz."
  • Daha fazla insani yardımın ulaşması konusunda yine uğraş veriyoruz."
  • Sadece Gazze değil Batı Şeria'yı da takip ediyoruz. Orada aşırılık yanlısı grupların şiddet eylemleri konusunda endişemizi açıkça ilettik. İsrail hükümeti bu konuda bazı taahhütlerde bulundu, biz de yakından izliyoruz."

Editör: Ömür Ünver