Bu hafta ABD'nin bazı müttefikleri, aylardır süren gerilimin tırmanmasından duyulan endişenin ardından bu olasılığa açık olduklarının sinyalini verdi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, özellikle Avrupa'daki "küçük ülkeler" olarak adlandırdığı ülkeler için "ciddi sonuçlar" konusunda uyarıda bulundu.

Çarşamba günü ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Washington'un konuyla ilgili tutumunun değişen savaş alanı koşullarına göre "uyarlanacağını ve uyarlanacağını" söyledi. Blinken, NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı için Çek Cumhuriyeti'nin başkenti Prag'da bulunuyor.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü John Kirby, ABD'nin Kiev'e verdiği desteğin gelişmesine rağmen "şu anda politikamızda da bir değişiklik yok" dedi.

Ukrayna, ülkenin doğusundaki bir Rus saldırısına karşı koymaya çabalıyor

BBC haberine göre, Ukrayna, ülkenin doğusundaki bir Rus saldırısına karşı koymaya çabalarken, Kharkiv şehri haftalardır genellikle Rusya'nın Ukrayna sınırı yakınındaki askeri karakollardan gerçekleştirdiği ölümcül saldırılara maruz kalıyor.

Blinken'in Avrupa gezisi sırasındaki açıklaması, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un bu hafta başlarında yaptığı ve Ukrayna'nın Batı tarafından sağlanan silahları Rusya topraklarındaki askeri bölgelere karşı kullanmasına "izin verilmesi" gerektiğini söyleyen yorumlarının ardından geldi. Macron, bir süredir Ukrayna savaşına daha doğrudan müdahaleyi savundu.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz kamuoyu önünde temkinli davrandı ancak Berlin'deki bir sözcü, "savunma eyleminin kişinin kendi topraklarıyla sınırlı olmadığını, aynı zamanda saldırganın topraklarını da kapsadığını" söyledi.

“Ukrayna'nın kendini savunma hakkı var"

Geçen hafta NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Economist'e Batı'nın Ukrayna'nın Rusya'daki askeri üsleri vurarak kendisini savunmasına izin vermesi gerektiğini belirterek, “Ukrayna'nın kendini savunma hakkı var. Ve buna Rusya topraklarındaki hedeflerin vurulması da dahildir” dedi.

İngiltere Dışişleri BakanıCameron bu ayın başlarında İngiliz silahlarının nasıl kullanılacağına karar vermenin Ukrayna'ya kaldığını söylerken, bu hafta Polonya Savunma Bakan Yardımcısı, Ukraynalıların Polonya silahlarını "uygun gördükleri şekilde" kullanabileceğini söyledi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky daha önce Batılı ülkelerin silah kullanımına sınırlama getirmesinin "haksız" olduğunu söylerken, Ukrayna'nın ortaklarının desteğini riske atamayacağını kabul etti.

Putin'den tehdit

Rusya, Batı silahlarının Rusya topraklarındaki hedeflere karşı kullanılması ihtimaline tepki gösterdi.

Vladimir Putin, "Avrupa'da, özellikle de küçük ülkelerde, neyle oynadıklarının farkında olmalılar" diyerek, birçok Avrupa ülkesinin "küçük topraklara" ve "yoğun nüfusa" sahip olduğunu kaydetti.

Bakanlıklarda görevden alma kararları Resmi Gazete'de Bakanlıklarda görevden alma kararları Resmi Gazete'de

Rus lider, Ukrayna güçleri saldırıyı gerçekleştirse bile ülkesinin topraklarına yapılacak herhangi bir saldırının sorumluluğunun Batılı silah tedarikçilerine ait olacağını da sözlerine ekledi.

Bazı NATO ülkeleri bu gelişmeden tedirgin olmaya devam ediyor. Perşembe günü İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Rus askeri üslerini vurmanın gerekli olmadığını düşündüğünü söyledi ve Batı'yı bunun yerine Ukrayna'ya daha fazla hava savunma sistemi sağlamaya çağırdı.

Ancak Ukrayna'nın Rusya topraklarına yönelik saldırılarda Batı tarafından sağlanan bazı silahları zaten kullandığı düşünülüyor.

Letonya Dışişleri Bakanı Baiba Braze, Ukrayna medyasına bazı ülkelerin zaten Ukrayna'ya "koşulsuz" silah sağladığını ancak "her şeyin olmadığını" söyledi.

ABD'nin sağladığı silahlar

ABD halihazırda Ukrayna'ya binlerce savunma silahı, tank ve hava savunma sistemi sağladı.

Nisan ayından bu yana, Ukrayna'ya ATACMS füzelerinin 300 km kadar hareket edebilen en uzun menzilli versiyonu da gönderildi.

Şimdiye kadar Ukrayna, Rusya topraklarındaki hedeflere saldırmak için insansız hava araçlarını kullanıyordu.

Bu haftanın başlarında, Ukrayna insansız hava araçlarının, Ukrayna sınırından yaklaşık 1.500 kmuzaklıktaki Orsk kenti yakınlarındaki bir erken uyarı radarını vurmayı başardığı bildirilmişti.

Editör: Ömür Ünver