Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Biden ile NATO Zirvesi'nin gerçekleştiği Brüksel'de baş başa görüştü. Ardından heyetler arası görüşme yapıldı. ABD Başkanı, 45 dakika süren görüşme için "Çok iyi bir toplantıydı" değerlendirmesini yaptı.

Brüksel'de başlayan NATO Zirvesi Türkiye-ABD ilişkileri açısından kritik bir görüşmeye sahne oldu.
Türkiye'de gözlerin çevrildiği Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Joe Biden ile yüz yüze görüşme gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Biden ile baş başa görüşmesinin sona ermesinin ardından heyetler arası görüşme gerçekleştirildi. Saat 19.00'da başlayan görüşme beklenenden daha kısa, 45 dakika sürdü.
ABD Başkanı Biden, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı ikili görüşmeye ilişkin, "Çok iyi bir toplantıydı" değerlendirmesini yaptı.

Yoğun görüşme trafiği

Kritik görüşme öncesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan, diğer liderlerle de bir araya geldi. Erdoğan ilk olarak Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile görüştü. Görüşme sonrası açıklama yapan Macron, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'a NATO müttefiklerinin ortak stratejilerini netleştirmesi ihtiyacını yineledim. Erdoğan ile görüşmemiz İslam konusunda bir netlik sağladı. Libya ve Suriye'de ortak amaç için çalıştığımızı gösterdi" dedi. Erdoğan, Macron'un ardından NATO Zirvesi kapsamında İngiltere Başbakanı Johnson ile görüştü. İngiltere Başbakanlık Ofisi'nden yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başbakan Johnson'un, iki ülke arasındaki ilişkiyi ticaret ve savunma dahil birçok alanda derinleştirmede anlaştığını bildirdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile NATO Zirvesi kapsamında yaptığı görüşme sona erdi. Erdoğan ve Merkel'in NATO Karargahı'ndaki basına kapalı görüşmesi yarım saat sürdü. Görüşmede, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da hazır bulundu. Almanya'nın hükümet sözcüsü konuyla ilişkili yaptığı açıklamada, "Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Almanya Başbakanı Merkel, AB-Türkiye ilişkilerini görüştü. Kıbrıs sorununun çözülmesi için BM önderliğindeki çabalar masaya yatırıldı" denildi.

Yunanistan mesajı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, son olarak Yunanistan Başbakanı Miçotakis ile görüştü. Erdoğan, NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi marjında bugün düzenlenen 'Brüksel Forumu' isimli kamuoyuna açık etkinliğin 'İstikrara Katkı' başlıklı oturumunda video mesaj yoluyla hitap etti. Erdoğan, "Komşularımızla ilişkilerimizde uluslararası hukuka, adalet ve hakkaniyete, karşılıklı hak ve çıkarlara saygıyı gözetiyoruz. Komşumuz ve müttefikimiz Yunanistan'la aramızdaki diyalog kanallarının canlandırılmasının ikili meselelerin çözümünün, bölgemizin özellikle istikrar ve refahına da hizmet ettiğine inanıyorum" ifadelerini kullandı .

Aile fotoğrafı çekildi

Görüşmelerin ardından NATO'ya üye ülke devletlerin liderleri aile fotoğrafı çektirdi.
Editör: Ömür Ünver