Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), kredi kartı ve ihtiyaç kredisi yapılandırmalarının kapsamını genişletti.
Kurumdan yapılan açıklamada, BDDK'nin, bireysel kredi kartları ve ihtiyaç kredilerinin borç bakiyelerinin 48 ay ile yapılandırılmasını uygun bulduğu belirtilerek, vade ve başvuru süreleri kısaltıldığı ve daha az maliyetli hızlı bir sürecin öngörüldüğü aktarıldı
Bu yapılandırma için bireysel müşterilerin 3 ay içerisinde yapılandırma başvurusunda bulunması gerektiği belirtilen açıklamada, "Yapılandırmadan dönem borcunu kısmen ya da tamamen ödeyemeyen bireysel kredi kartı müşterileri, anapara ve/veya faiz ödemeleri geciken ihtiyaç kredisi müşterileri, daha önce yeniden yapılandırılmış bireysel kredi kartı ve ihtiyaç kredisi müşterileri yararlanabilecektir." denildi.
Açıklamada, kredi kartlarının yapılandırılmasında borcun yarısı ödeninceye kadar ilgili banka tarafından kartların limitinin artırılmayacağı, ihtiyaç kredilerinin yapılandırılmasında ise mevcut borç bakiyesini aşacak bir kredi kullandırılmayacağı vurgulandı.
Alınan karar kapsamında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) da kredi kartı yapılandırma işlemlerine uygulanacak azami faiz oranını yüzde 3,11 olarak belirlediği aktarıldı.
Yeni kararın içerdiği değişiklikler
Açıklamada, BDDK'nin yeni kararının daha öncekine göre içerdiği değişikliklere ilişkin şu bilgiler verildi:
"Kredi kartı yapılandırmasında artık sadece asgari tutarı ödenmeyen değil, dönem borcu kısmen ya da tamamı ödenmeyen bireysel kartlar da yapılandırmaya konu olabilecek. İhtiyaç kredisi yapılandırmasında gecikme süresi artık '30 günü aşan' değil, 'her türlü gecikmiş ödeme' olarak güncellendi. Hem kredi kartları hem ihtiyaç kredileri açısından; yapılandırma kapsamı, daha önce karar tarihindeki borç bakiyesiyken; artık yapılandırma tarihindeki borç bakiyesi esas alınacak ve gecikmesi olmasa bile karar tarihinden önce yeniden yapılandırılan krediler tekrar yapılandırılabilecektir."
Bireysel kredi ve kredi kartı borçlarının 4,8 trilyon lirayı aştı
Öte yandan BDDK'nın mayıs ayı sonundaki verilerine göre, bireysel kredi ve kredi kartı borçlarının 4,8 trilyon lirayı aştığı görülmüştü.
Geçtiğimiz yıl aynı dönemde 1 trilyon 147 milyar 664 milyon lira seviyesinde olan ihtiyaç kredisi hacmi, bu yılın 30 Mayıs haftasında 1 trilyon 675 milyar 521 milyon liraya çıktı. Böylece ihtiyaç kredilerinde yıllık bazda yaklaşık 528 milyar liralık ve yüzde 46’lık bir artış yaşandı.
Kredi kartları borçları 2,1 trilyonu aştı
Bireysel kredi kartı borçları da aynı dönemde yüzde 50 artarak 1 trilyon 454 milyar 692 milyon liradan 2 trilyon 180 milyar 624 milyon liraya yükseldi.
Geçtiğimiz yıl 3 trilyon 141 milyar lira olan toplam tüketici kredileri ve kredi kartı borçları, bu yılın aynı döneminde 2 trilyon 312 milyar 738 milyon liraya ulaştı. Tüketici kredilerinde yıllık bazda yüzde 37,12 oranında ve 626 milyar lira düzeyinde bir artış kaydedildi.
Takipteki alacaklar
Geçtiğimiz yıl 211 milyar 43 milyon lira olan toplam takipteki alacaklar, bu yıl 407 milyar 376 milyon liraya yükseldi. Takipteki bireysel kredi ve kredi kartı alacakları da yüzde 167 oranında artarak 64 milyar 506 milyon liradan 172 milyar 96 milyon liraya çıktı.