Türk şirket borcunu ödemeyen Batı Afrika ülkesinin elektriğini kesti Türk şirket borcunu ödemeyen Batı Afrika ülkesinin elektriğini kesti

Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Zühtü Arslan, hakkında hak ihlali kararı verdikleri Can Atalay'la ilgili yargıda yaşanan krizinden sonra ilk kez Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı Anayasa Mahkemesi'nin yeni üyesi Yılmaz Akçil'in, yemin töreninde konuştu.

Konuşmasında "Bireysel başvuru Türk yargı tarihinin en büyük yargı reformlarından biridir” vurgusu yapan Arslan, "Kesinleşen bir karara karşı bireysel başvuru yapıldığında da artık anayasayı yorumlamak ve uygulamak konusunda nihai yetki Anayasa Mahkemesi'ne verilmiştir. Bu bağlamda temyizden geçerek kesinleşmiş yargı kararlarından sonra AYM’nin verdiği karar ve yaptığı yorumdan sonra görüş farklılıklarının bulunduğu gerekçesiyle AYM kararlarına uyulmamasının hiçbir anayasal ve yasal zemini yoktur" dedi.

Arslan, "Elbette Anayasa Mahkemesi'nin kararlarını ve anayasa hükümlerini beğenmeyebilir, bunlara katılmayabiliriz. Ancak bir hukuk devletinden katılmasak da bu kararlara uyulması anayasal bir zorunluluktur" ifadelerini kullandı.

Arslan'ın konuşmasının ardından Anayasa Mahkemesi'nin yeni üyesi Yılmaz Akçil, yemin ederek cübbesini giydi.

Erdoğan'ın atadığı 8. üye oldu

Erdoğan, daha önce Cumhurbaşkanı olarak Anayasa Mahkemesi'ne 7 üye atamıştı. Anayasaya göre, Topal gibi bu yıl görev süresi dolan AYM Başkanı Zühtü Arslan ile Muhammed Emin Kuz'un yerine gelecek isimleri de Erdoğan atayacak. Böylece 15 üyeli AYM'nin 10 üyesini Erdoğan atamış olacak.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Uçum sosyal medyadan yanıt verdi 

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum, Zühtü Arslan'ın konuşmasına resmi sosyal medya hesabından yanıt verip daha önceki AYM ile ilgili görüşlerini alıntılayarak şu ifadeleri kullandı. 

"Anayasa m. 153 hükmü bireysel başvuru ihlal kararlarını kapsamaz. Ayrıca usul hukukumuzda “yeniden yargılama” bağımsız bir kurum değildir. Yargılamanın yenilenmesi/iadesi kararına bağlı yargılama faaliyetine yeniden yargılama denir. Yargılamanın yenilenmesi/iadesi kararı verme yetkisi karar yeri mahkemelerine aittir. Ayrıntılar ve konunun diğer tüm yönleri ekli yazıda işlenmiştir."

Editör: Ömür Ünver