İspanya Savunma Bakanı Margarita Robles, devlet televizyonuna verdiği mülakatta, İspanya Başbakan Yardımcısı Yolanda Diaz'ın bu hafta başında Gazze'deki çatışmaları soykırım olarak niteleyen yorumunu yineledi.

İspanya Savunma Bakanı Robles röportajda "Gazze'de yaşananları görmezden gelemeyiz, bu gerçek bir soykırımdır" dedi.

İspanya'nın Filistin'i tanımasının İsrail'e karşı bir hareket olmadığını da söyleyen Robles, bunun 'Gazze'deki şiddetin sona erdirilmesine' yardımcı olmak için tasarlandığını ifade ederek, "Bu kimseye karşı değil, bu İsrail devletine karşı değil" dedi.

Erdoğan'ın emekli maaş artışı sözlerini paylaşan vekile eleştiri: Hiç mi insan içine çıkmıyorsunuz Erdoğan'ın emekli maaş artışı sözlerini paylaşan vekile eleştiri: Hiç mi insan içine çıkmıyorsunuz

İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares de yaptığı açıklamada İsrail'in Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin kararına uyması gerektiğini söyleyerek şu cümleleri dile getirmişti:

Uluslararası Adalet Divanı'nın, İsrail'in Refah'taki saldırılarının durdurulması da dahil olmak üzere aldığı ihtiyati tedbirler zorunludur. Uygulanmasını talep ediyoruz.

İspanya, İrlanda ve Norveç ile birlikte 28 Mayıs'ta bir Filistin devletini tanıyacağını açıklamıştı.

Almanya Başbakan Yardımcısı: İsrail sınırları aştı

Bu arada, Almanya Başbakan Yardımcısı, Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanı Robert Habeck, Gazze'de yaptıklarıyla uluslararası hukuku ihlal etmekle suçladığı İsrail'in sınırları aştığını söyledi.

Habeck, Almanya Anayasası'nın kabulünün 75. yıl dönümü dolayısıyla Berlin'de düzenlenen Demokrasi Şenliği'nde vatandaşların sorularını yanıtladı.

Bir katılımcının, Alman hükümetinin, İsrail'e verdiği askeri destek konusunda kırmızı çizgilerinin neler olduğunu sorması üzerine Habeck, Alman hükümetinin birçok kez Refah'a saldırının yanlış olduğunu ve İsrail'in bu saldırıyı yapmaması gerektiğini söylediğini belirtti.

İsrail'in uluslararası hukuka uyması gerektiğini vurgulayan Habeck, "Açlık, Filistin halkının çektiği acılar ve Gazze Şeridi'ndeki saldırılar, uluslararası hukukla bağdaşmıyor. Yani gerçekten de öyle, İsrail orada sınırları aştı. Bunu yapmamalı" dedi.

Habeck, ayrıca Hamas'ın silahları bırakması durumunda savaşın hemen sona erebileceğini savundu.

Editör: Ömür Ünver