Erzincan'ın İliç ilçesindeki Anagold şirketine ait altın madeninde yaşanan heyelan sonucu toprak altında kalan 9 çalışana aradan geçen 17 günde ulaşılamadı.  

Olayın ardından madene yardım ekiplerinin yanı sıra bakanlar da gitmiş ve çalışmaların başında bulunmuştu. Yaklaşık 10 gn sonra yaptıkları açıklamada ise heyelan riskinin srmesi nedeniyle arama kurtarma ekiplerinin de zarar görmemesi için çalışmaların durudurulduğunu bildirmişlerdi. 

Bahçeli: Size kötü bir haberim var..! Bahçeli: Size kötü bir haberim var..!

AFAD'ın 17 Şubat 'ta yaptığı sosyal medya açıklaması

AFAD'dan 17 Şubat'ta yapılan açıklamada ise, 13 Şubat'ta İliç'teki bir maden ocağında meydana gelen toprak kayması sonucu kayıp 9 çalışanı arama kurtarma çalışmalarının profesyonel ekiplerce aralıksız devam ettiği belirtildi.

Açıklamada, arama kurtarma çalışmalarına ilişkin, şu bilgiler paylaşıldı:

"210 bin metrekarelik alan 8 sektöre ayrılarak tüm alanlar termal ve manyetik dronlar, toprak altı görüntüleme cihazları, georadar, dronlar ve fiziki arama ile havadan ve karadan sürekli taranmaktadır. Gece gündüz aralıksız devam eden çalışmalarda; 2 bin 663 personel, 802 araç ve iş makinesi, 99 aydınlatma kulesi, 52 jeneratör, 7 dron ile georadar ve jeoradar görev yapıyor. Gelişmeleri takip ediyoruz."

"2022 yılında meydana gelen iki felaketin ardından yeniden faaliyet raporu verildi"

Öte yandan CHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz, bugün Cumhur İttifakı İBB Başkan Adayı Murat Kurum’un Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı olduğu dönemde İliç’teki maden ocağında 2022 yılında meydana gelen iki felaketin ardından gerekli önlemlerin alındığı belirtilerek yeniden faaliyet raporu verdiğine dair belgeleri paylaştı.

 Kurum’un Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı olduğu dönemde söz konusu maden sahasında yaklaşık üç ay arayla iki ayrı facianın yaşandığını, bakanlığın ise bu faciaların ardından gerekli önlemlerin alındığını belirterek madenin yeniden faaliyete geçmesine izin verdiği ortaya çıktı

"Felaket yaşanan yığın liç sahası inşaat denetimlerinin, Bakanlık adına özel bir şirkete yaptırılmış olduğunu tespit ettik" diyen Yavuzyılmaz'ın X hesabından yaptığı paylaşım şu şekilde:

"AK Parti’nin Anagold’un işlettiği altın madenindeki denetim fiyaskosu

Erzincan İliç felaketinin merkezindeki isim olan dönemin Çevre Bakanı Murat Kurum adına imzalı belgeye göre;

Felaket yaşanan yığın liç sahası inşaat denetimlerinin, Bakanlık adına özel bir şirkete yaptırılmış olduğunu tespit ettik. Bu dönem süresince;

27 Mart 2022’de aynı liç sahasında başka bir kayma olayı ve 21 Haziran 2022’de ise siyanür borusu patlama olayı gerçekleşti.

Bu olayların ardından denetimlerin yapıldığı ve tüm tedbirlerin alındığı söylenerek 200 metrenin üzerinde yüksekliğe sahip, siyanür içerikli yığın liç sahası Murat Kurum onayıyla tekrar faaliyete açıldı."

Editör: Ömür Ünver