ANKARA (İGFA) - Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, AKINCI İHA'nız, İran Cumhurbaşkanı Reisi ve heyetinin helikopter kazası sonrası, arama kurtarma operasyonlarına destek için tüm gece görevde olduğunu belirterek, sabah saatlerinde görevini başarıyla tamamlayarak yurda döndüğünü duyurdu.

Prof. Dr. Görgün, Türkiye'nn güçlü savunma sanayiisi ile dost ülkelerin her zaman yanında olduğunu belirterek yaptığı paylaşımda, "İran halkına geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz" ifadelerini kullandı.

Bakanlıklarda görevden alma kararları Resmi Gazete'de Bakanlıklarda görevden alma kararları Resmi Gazete'de

AKINCI nasıl buldu?

Hava sıcaklığının kimi noktalarda eksi değerlere düştüğü, yoğun bulutlanma ve yer yer sisin etkili olduğu bölgede AKINCI, havadan çizdiği dairelerle olay yerindeki görevine başladı. Bu dakikalarda on binlerce kişi AKINCI’nın hareketlerini hava radar uygulaması üzerinden canlı takip etti.

TRT Haber'in aktardığına göre çok büyük ihtimalle uydu üzerinden kontrol edilen AKINCI önce yüksek bir irtifadan tüm alana genel bir bakış attı. Kimi bölgelerde hızını iyice düşürdüğü anlar oldu. Bilindiği üzere AKINCI saatte 400 kilometre hıza çıkabilirken üzerindeki pervaneler sayesinde çok düşük hızlarda da uçabiliyor.

Isı kaynağı buldu

Belli yerleri taradıktan sonra bir noktaya yoğunlaşan ve irtifasını daha da düşüren AKINCI’nın kamerası bir ısı kaynağı tespit etti. Yapılan değerlendirmelerin ardından bunun Cumhurbaşkanı Reisi ve beraberindekileri taşıyan helikopter olduğu netleştirildi.

Türkiye tarafı elde ettiği bazı görüntüleri ve helikopterin bulunduğu alanın tam koordinatlarını İranlı mevkidaşlarıyla paylaştı.

Kazanın ardından çok uzun saatler helikopterin nerede olduğunu tespit edemeyen İranlı arama-kurtarma birlikleri, AKINCI’dan gelen bu bilginin ardından doğru tarafa yöneldi. Çok kısa bir süre sonra da ilk ekipler helikopter enkazının bulunduğu olay yerine ulaştı.

https://twitter.com/halukgorgun/status/1792444608414134572

Hatırlanacağı gibi, Türkiye'nin, İran Cumhurbaşkanı Reisi ve bazı yetkililerin geçirdiği helikopter kazasına ilişkin arama faaliyetlerinde görevlendirdiği Akıncı İHA, helikopterin enkazı olabileceği düşünülen ısı kaynağını tespit ederek koordinatlarını İran makamlarıyla paylaşmıştı. Akıncı İHA’nın tespitlerinin ardından, İran Kızılayı, Cumhurbaşkanı Reisi'ye ait helikopter enkazının yerini bulduklarını duyurmuştu.

Kaynak: igf