Afganistan'ın ilk kadın orkestrasıyla ilgili belgesel film yapıldı. Yapımcılığını The Who, Deep Purple ve Get Carter filmi üzerine belgeseller yapan Northampton merkezli film yapımcısı Tony Klinger üstlendi. Klinger, filmin "en sıra dışı zafer hikayelerine" yer verdiğini söyledi.

Belgesel, Zohra orkestrasının müzisyenleri ve şefleriyle tanışmak için ülkenin başkenti Kabil'e giden müzisyen Dan Blackwell'i takip ediyor. Film iki genç lidere, şef Negin Khpalwak ve baş viyolacı Zarifa Adiba'ya odaklanıyor.

Belgesel, Colorado Uluslararası ve Chichester film festivallerinin yanı sıra Avam Kamarası'nda da gösterildi.

Aynı zamanda filmin yönetmenliğini de yapan müzisyen Blackwell'i öven Klinger, filmin "müziğin evrensel dili aracılığıyla elde ettiği başarının gerçekten ilham verici" olduğunu söyledi.

Blackwell ise, grubu 2017 yılında internetten keşfettiğini belirterek, müzisyenlerin "gizli bir okulda bir araya geldiklerini ve tamamı kadınlardan oluşan bir orkestra kurduklarını" açıkladı.

BBC Radio Northampton'a, bazı üyelerin "ailelerinin tepkisiyle karşı karşıya kaldığını, bazılarının aileleri tarafından reddedildiğini, anlaşmazlıklar yaşandığını ve ölüm tehditleri alındığını" anlatan Blackwell, orkestranın dünya çapında çaldığını ancak kendi ülkelerinde performans sergileyemediğini vurguladı.

Bakan Şimşek'ten istikrar mesajı Bakan Şimşek'ten istikrar mesajı

Orkestrayla temas kurduktan sonra kendisini müzisyenlerle tanışması için Afganistan'a davet ettiklerini dile getiren Blackwell, 2017'nin sonlarında Kabil'de orkestranın bulunduğu, "duvarlarla çevrili ve silahlı muhafızların bulunduğu" okula gittiğini anlattı. Orkestranın 25 üyesinin, Taliban'ın 2021'de kontrolü yeniden ele geçirmesinin ardından ülkeden kaçtığını ve dünyanın farklı yerlerinde yaşadığını kaydeden Blackwell, bazı müzisyenlerle uzaktan performans sergilemeye başladığını ve ABD'de çalmak üzere yeniden orkestrayla buluştuğunu vurguladı. 

Blackwell, "Hala müzik yapıyorlar ve enstrümanlarını alıp tekrar bir araya geliyorlar" dedi.

Editör: Ömür Ünver