Eski ABD Başkanı Donald Trump, salı günü New Hampshire eyaletinde yapılan Cumhuriyetçi Parti başkan adaylığı ön seçimlerini de rahatça kazanarak yarışta farkı açtı. Kasım ayındaki başkanlık seçimlerinde bir Joe Biden - Donald Trump rövanşı olacağı tahmin ediliyor. 

New Hampshire'daki sonuç, bağımsız seçmenlerin sonucu etkileyebildiği eyalete çok fazla zaman ve bütçe ayıran eski Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Nikki Haley için büyük bir yenilgi oldu. Florida Valisi Ron DeSantis'in bu hafta sonu adaylıktan çekilmesiyle Haley, kendini "Trump'a tek alternatif" olarak göstererek eski Başkan karşıtı Cumhuriyetçi Partililerin sığındığı liman haline gelmek istiyor. 

Trump'ın müttefikleri salı günü Haley'ye yarıştan çekilmesi için baskı yaparken, eski diplomat aldığı sonuca rağmen kampanyasını sürdüreceğini söyledi. Yenilgiden sonra seçmenlerine seslenen Haley, Trump'ın akıl sağlığını sorguladı ve kendini "değişimi getirecek birleştirici aday" olarak tanımladı. 

Haley, "Bu yarışın bitmesine çok var. Daha onlarca eyalet oy kullanacak" dedi. Destekçileri, konuşmadan sonra "Henüz bitmedi" diye tezahürat yaptı. 

Öte yandan Trump, 1976 yılında ön seçim takviminin başına alınmalarından bu yana hem Iowa hem de New Hampshire'daki ön seçimleri kazanan ilk isim oldu. Cumhuriyetçi Partililerin büyük bölümü, Trump'ın 3. kez başkan adayı seçilmesi için birlik ilan etmiş durumda.

Iowa'daki zaferinde daha birleştirici bir konuşma yapan Trump, New Hampshire'da ise daha öfkeliydi ve Haley'ye hakaretler sıraladı. 

"Çok kötü bir gece geçirmiş birinin zafer ilan etmesine izin vermeyelim" diyen Trump, "Nikki'ye ufak bir not: Kazanamayacak" ifadelerini kullandı.

Kalkınma yolu için güç birliği sürecek Kalkınma yolu için güç birliği sürecek

İlk iki ön seçimin yapıldığı Iowa ve New Hampshire'da kolay zaferler alan Trump'ın kasım ayında Başkan Joe Biden'ın karşısına çıkmasına giderek "daha kesin gözle" bakılıyor. 

Editör: Ömür Ünver