Avrupa Komisyonu bugün Apple, Meta ve Google'ın ana şirketi Alphabet hakkında, Avrupa Birliği pazar hakimiyeti kurallarının çevrimiçi teknoloji devlerini kapsayacak şekilde genişleten yeni yasal düzenlemenin yürürlüğe girmesinin ardından yasaya riayet etmemekten dolayı soruşturma açtı.

Euronews haberine göre Komisyon Başkan Yardımcısı Margarethe Vestager gazetecilere yaptığı açıklamada, "Bu şirketler tarafından önerilen çözümlerin, 7 Mart'ta yürürlüğe giren yeni bir AB yasası olan Dijital Piyasalar Yasası'na (DMA) tam olarak uymadığından şüpheleniyoruz. Avrupa'da açık ve rekabetçi dijital pazarları sağlamak için bu şirketlerin uyumluluklarını araştıracağız". dedi.

Dijital platformları temsil eden bir ticaret kuruluşu olan CCIA Europe'a göre Avrupa Komisyonu soruşturma için aceleci davranıyor. 

CCIA Europe Başkanı Daniel Friedlaender yaptığı açıklamada, "Görünüşe göre Komisyon aceleci davranıyor olabilir. Bu hareket, sektörün DMA uyum sürecinin siyasallaşabileceği yönündeki korkularını doğrulama riski taşıyor." değerlendirmesinde bulundu. 

Ancak AB Sanayi Komiseri Thierry Breton, soruşturmaların şirketler için "beklenmedik" olmadığını belirterek "Bunları hazırlamak için önemli miktarda zaman harcadık; kimse hazırlıksız yakalanmadı." şeklinde konuştu. 

Şirketler ne dedi?

Apple'ın uygulamalarının DMA ile uyumlu olduğunu düşündüğünü belirten bir sözcü Euronews''e şirketin "Avrupa Komisyonu ve geliştiricilere karşı esneklik ve duyarlılık gösterdiğini, onların geri bildirimlerini dinlediğini ve dahil ettiğini" söyledi.

Bir Meta sözcüsü de, şirketin "Komisyon ile yapıcı bir şekilde ilişki kurmaya devam edeceğini" ve abonelik hizmetinin DMA dahil düzenleyici yükümlülükleri yerine getirmek üzere tasarlandığını aktardı. 

Komisyon, soruşturmaları on iki ay içinde sonuçlandırmayı hedefliyor ki bu da söz konusu şirketlerin dünya çapındaki cirolarının yüzde 10'una kadar para cezasına çarptırılmasıyla sonuçlanabilir.

Komisyon ayrıca Apple'ın alternatif uygulama mağazaları için yeni ücret yapısı ve Amazon'un çevrimiçi pazarındaki sıralama uygulamaları hakkında da açıklama istediğini bildirdi.

DMA, aralarında e-ticaret sitesi Amazon.com, TikTok'un sahibi ByteDance ve Microsoft'un da bulunduğu büyük çevrimiçi hizmetleri, iş kullanıcıları ile tüketiciler arasında önemli bir geçit sağlayan büyük dijital platformlar olan kapı bekçileri olarak tanımlıyor.

Bakan Şimşek: Türkiye sahalara döndü Bakan Şimşek: Türkiye sahalara döndü

Editör: Ömür Ünver