İsrail'in lobi gücü ABD'yi derinden etkiliyor İsrail'in lobi gücü ABD'yi derinden etkiliyor

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in Gazze'de sivil düzenin yıkıldığı ve Mısır'a toplu göç riskinin arttığını söylediği kritik konuşmadan sonra ateşkes için yapılan BMGK oylamasında ABD veto hakkını kullandı. 

15 üyeli BMGK'da ateşkes çağrısı yapan tasarı için 13 evet oyuna karşı sadece ABD'nin bir hayır oyu çıktı. Britanya tasarıyı veto etmeyerek çekimser kaldı.

ABD BM Daimi Temsilcisi Yardımcısı Richard Mills, ABD'nin Hamas'ın ortadan kaldırılması hedefinden vazgeçmeyeceğini ve Washington'ın "şiddet döngüsünü kırmak istediğini" söyledi. 

Mills, verdikleri veto kararıyla ilgili olarak, "Şimdi ateşkes olması sadece gelecek savaşın tohumlarını atar çünkü Hamas'ın güçlü bir barış isteği yok. Hedefimiz savaşı bugün için durdurmak değil, sonsuza dek durdurmak olmalıdır" diye konuştu.

Hamas, ABD'nin veto kararını kınayarak, verilen oyun "etik olmadığını" söyledi ve "insanlık dışı bulduklarını" ifade etti.

Hamas, "ABD'nin ateşkes tasarısını engellemesi halkımızın öldürülmesi ve daha çok katliam ile etnik temizlik için işgal güçleriyle işbirliğidir" açıklamasında bulundu. 

Birleşik Arap Emirlikleri BM Daimi Temsilcisi Yardımcısı Muhammed Abuşahab, BMGK'nın giderek daha izole olduğunu ve uluslararası barış ile güvenliği koruma görevinden kopuk göründüğünü ifade etti.

"Eğer Gazze'nin aralıksız bombalanmasına karşı birleşemiyorsak Filistinlilere ne mesaj gönderiyoruz?" diyen Abuşahab, "Bunun yanı sıra dünyada kendilerini bu durumda bulan insanlara ne mesaj veriyoruz?" diye devam etti. 

İnsan Hakları Gözlemevi, İsrail'e silah ve diplomatik koruma sağlamaya devam ederse "savaş suçlarına ortak sayılma" riskiyle karşı karşıya kalacağını belirtti. 

Editör: Ömür Ünver