Türk askeri yetkililerden Yunanistan'a ziyaret Türk askeri yetkililerden Yunanistan'a ziyaret

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, "orantılı" saldırıların "Ketaib Hizbullah milis grubunu ve İran'a bağlı diğer grupları" hedef aldığını belirterek, saldırıların ABD ve koalisyon müttefiklerinin Irak ve Suriye'ye yönelik saldırılarına "doğrudan tepki" olduğunu söyledi.

Geçtiğimiz hafta Batı Irak'taki bir hava üssüne düzenlenen füze saldırısında çok sayıda ABD askeri personeli yaralanmıştı.

ABD ordusunun Merkez Komutanlığı (CentCom), o sırada İran destekli milislerin, Amerikan askerlerinin bulunduğu El Esad hava üssünü balistik füzeler ve roketlerle hedef aldığını söyledi. Saldırının sorumluluğunu kendisine Irak'taki İslami Direniş adını veren bir grup üstlendi.

ABD merkezli Washington Yakın Doğu Politikası Enstitüsü'ne göre grup 2023'ün sonlarında ortaya çıktı ve Irak'ta faaliyet gösteren İran'a bağlı birkaç silahlı gruptan oluşuyor. Son haftalarda ABD kuvvetlerine yönelik başka saldırılar da üstlendi.

Austin, ABD askeri personelinin "IŞİD'i (İslam Devleti) daha da parçalama" çabalarının bir parçası olarak Irak'taki en son saldırıları planlama ve yürütme konusundaki "profesyonelliğini" övdü. Austin, kendisinin ve ABD Başkanı Joe Biden'ın Amerikan çıkarlarını savunmak için "gerekli adımları atmakta tereddüt etmeyeceklerini" vurgulayarak, "Bölgedeki çatışmayı tırmandırmaya çalışmıyoruz. Halkımızı ve tesislerimizi korumak için daha fazla önlem almaya tamamen hazırız. Bu gruplara ve onların İranlı destekçilerine bu saldırıları derhal durdurmaya çağırıyoruz" dedi.

Editör: Ömür Ünver