Pentagon sözcüsü Tuğgeneral Pat Ryder Salı akşamı, "Rusya, alçak Dünya yörüngesine bir uydu fırlattı ve bunun muhtemelen bir karşı uzay silahı olduğunu değerlendiriyoruz" dedi. Uzay silahının, ABD hükümetinin uydusu ile "aynı yörüngede" olduğunu söyleyen Ryder, Washington'un durumu izlemeye devam edeceğini ve çıkarlarını korumaya hazır olması gerektiğini vurguladı. Rusya ise konuyla ilgili kamuoyuna açıklama yapmadı.

İki küresel rakip olan Moskova ve Washington, son haftalarda BM'de uzay silahları meselesi nedeniyle defalarca çatıştı ve her iki taraf da birbirini uzayı askerileştirmeye çalışmakla suçladı.

Salı günü erken saatlerde Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova, ABD'nin alanı "askeri çatışma arenasına" dönüştürmeye çalıştığını iddia etti.

Bir dizi askeri uzman, giderek teknolojiye bağımlı hale gelen bir dünyada savaşın bir sonraki cephesinin uzay olabileceği konusunda uzun süredir uyarıda bulunuyor.

Salı günü General Ryder, Pentagon'un Rus uydusunun "muhtemelen alçak Dünya yörüngesindeki diğer uydulara saldırabilecek kapasitede" olduğuna inandığını söyledi.

"Rusya, bu yeni karşı uzay silahını ABD hükümetinin uydusu ile aynı yörüngeye yerleştirdi. Değerlendirmeler 2019 ve 2022'den itibaren daha önce konuşlandırılmış uzay silahlarına benzeyen özellikleri gösteriyor" diyen Pentagon sözcüsü, "Bölgeyi, uzay alanını korumaya ve savunmaya hazır olma ve Müşterek ve Kombine Kuvvet'e sürekli ve kesintisiz destek sağlama sorumluluğumuz var" diye konuşttu.

"Diğer uydulara saldırabilecek kapasitede"

Bu arada,, ABD Uzay Komutanlığı sözcüsü da uydunun "muhtemelen alçak Dünya yörüngesindeki diğer uydulara saldırabilecek kapasiteye sahip bir karşı uzay silahı" olduğunu söyledi. Sözcü, Cosmos 2576 uydusunun 16 Mayıs'ta Moskova'nın yaklaşık 800 km kuzeyindeki Rusya'nın Plesetsk kozmodromundan fırlatıldığını kaydetti.

Rusya'nın Roskosmos devlet uzay ajansı da yaptığı açıklamada, 17 Mayıs'taki fırlatmanın "Rusya Federasyonu savunma bakanlığının çıkarına" olduğunu belirterek fırlatma aracı olarak Soyuz-2.1b'nin kullanıldığını bildirdi.

İstanbul'da ulaşıma yüzde 13 zam yapıldı İstanbul'da ulaşıma yüzde 13 zam yapıldı

Fırlatma tarihleri arasındaki farklılığın Moskova saat diliminin GMT'den üç saat ileride olmasıyla açıklanabileceği dile getirildi.

Rusya, ABD uydularının meşru hedefler haline gelebileceği konusunda uyarmıştı

BBC haberine göre, uzay analistleri Cosmos 2576'nın Amerika'nın USA 314 uydusu ile aynı yörüngede göründüğünü söylüyor.

Rusya, Şubat 2022'de Ukrayna'ya yönelik geniş çaplı bir işgal başlattığından bu yana, Ukrayna ordusuna yardım eden ABD uydularının meşru hedefler haline gelebileceği konusunda uyardı.

Şubat ayında Beyaz Saray, Rusya'nın "sorunlu" yeni bir uzay silahı geliştirdiğini kabul etti, ancak bunu henüz konuşlandırmadığı konusunda ısrar etti. Bu, Washington DC'de yoğun söylentilere yol açtı.

Washington DC merkezli Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi tarafından geçen yıl yayınlanan bir raporda, Rusya'nın Kasım 2021'de Sovyet döneminden kalma feshedilmiş bir uyduya karşı başarıyla test edilen bir füze de dahil olmak üzere bir dizi uydusavar (ASAT) silahı geliştirdiği ileri sürülmüştü.

Editör: Ömür Ünver