CNN tarafından ABD yönetiminden bir yetkiliye dayandırılarak paylaşılan haberde, İsrail'e planlanan sevkiyatın 900 kilogramlık bin 800 adet bomba ve 225 kilogramlık bin 700 adet bombadan oluştuğu, bu bombaların yoğun yerleşim bölgelerinde nasıl kullanılacağından duyulan endişe nedeniyle gönderilmediği vurgulandı.

TCMB anketi: Yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 43,64 dolar beklentisi 38,78 TL TCMB anketi: Yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 43,64 dolar beklentisi 38,78 TL

The New York Times gazetesi, ABD yönetimindeki yetkililere atıfta bulunarak, ABD Başkanı Joe Biden’ın, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki askeri operasyonunun başlamasından bu yana ilk kez silah teslimatının askıya alınmasını Yahudi devletinin politikası üzerinde bir baskı aracı olarak kullanıldığına dikkat çekti.

Bu önlemin ‘savaşın yürütülme biçimi konusunda ABD ile İsrail arasında giderek büyüyen anlaşmazlığın bir işareti’ olduğu kaydedilirken, ABD yönetiminin, konvansiyonel bombaları hassas silahlara dönüştüren güdüm kitleri de dahil olmak üzere gelecekteki teslimatları askıya alıp almamayı değerlendirdiği de eklendi.

Daha önce Axios haber portalında iki İsrailli yetkiliye atıfta bulunulan haberde, ABD yönetiminin 7 Ekim 2023'ten bu yana ilk kez İsrail'e mühimmat sevkiyatını askıya aldığı iddia edilmişti.

Yetkililere göre bu hareket, mühimmat tedariklerindeki gecikmenin nedenlerini öğrenmeye başlayan İsrailli yetkililerde ciddi endişeye neden olurken, 6 Mayıs'ta Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, ABD'nin İsrail'e mühimmat sevkiyatını askıya aldığı bilgisini doğrulamayı reddetmişti.

İsrail ordusu, dün sabah Refah bölgesine kara saldırısı başlatarak Gazze'nin Mısır'a açılan Refah Sınır Kapısı'nın Filistin tarafını ele geçirdiğini duyurmuştu.

The Wall Street Journal (WSJ) gazetesi de dün ABD'de Joe Biden yönetiminin, İsrail'in Gazze'de kullandığı belirtilen yaklaşık 6 bin 500 Müşterek Doğrudan Saldırı Mühimmatı (JDAM) satışını ertelediğini öne sürmüştü.

Editör: Ömür Ünver