ABD Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasına göre ABD hükümeti, 2022'ye göre yüzde 56 artışla 81 milyar dolarlık satış için doğrudan pazarlık yaptı. Geri kalanı ABD savunma şirketlerinin yabancı ülkelere yaptığı doğrudan satışlardan oluştu.

Şu anda ordusunu genişletme çabasında olan Ukrayna'nın komşusu Polonya, en büyük alımlardan bazılarını gerçekleştirdi.

Bakanlık, ABD hükümetinin Ekim ayında sona eren mali yılı için hazırladığı raporda, Polonya'nın Apache helikopterlerini 12 milyar dolara satın aldığını, ayrıca Yüksek Hareketli Topçu Roket Sistemleri (Himars) için 10 milyar dolar ve M1A1 Abrams tankları için 3,75 milyar dolar ödediğini belirtti.

Ayrıca Entegre Hava ve Füze Savunma Muharebe Komuta Sistemlerine 4 milyar dolar harcadı.

Başbakan Donald Tusk, önceki muhafazakar hükümetin Polonya'yı "Avrupa'nın en güçlü kara gücü" yapmayı amaçlayan askeri modernizasyon programını sürdürme sözü verdi.

Bu arada Almanya, Chinook helikopterlerine 8,5 milyar dolar harcadı. Bulgaristan, Stryker zırhlı araçlarına 1,5 milyar dolar ödedi ve Norveç, 1 milyar dolar değerinde çok görevli helikopter satın aldı.

Çek Cumhuriyeti 5,6 milyar dolarlık F-35 jeti ve mühimmatı satın aldı.

Dışişleri Bakanlığı Pazartesi günü yayınlanan yıllık notunda, "Silah transferi ve savunma ticareti, bölgesel ve küresel güvenlik açısından uzun vadeli potansiyel etkileri olan önemli ABD dış politika araçlarıdır." dedi .

Bakanlığın silah transfer ofisi başkanına göre, satışlar, onlarca yıldır ABD'den sonra en büyük ikinci silah satıcısı olan Rusya'dan uzaklaşan ülkeler tarafından da artırıldı.

Başkan Joe Biden yönetimi, Amerika'nın Ukrayna'ya verdiği desteğin silah satışları yoluyla iç ekonomiyi canlandırdığını savundu. Yine de ABD'li yasa yapıcılar Ukrayna'ya doğrudan desteği sona erdirmeye giderek daha fazla istekli görünüyor; birçok Cumhuriyetçi, ABD'nin göç politikasının elden geçirilmesine bağlı yardım için baskı yapıyor.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ABD savunma sanayisinin ittifak için öneminin altını çizmek amacıyla 31 Ocak'ta Alabama'daki Lockheed Martin füze tesisini ziyaret edecek.

Türkiye'de en çok araç FSM Köprüsü'nden geçiyor Türkiye'de en çok araç FSM Köprüsü'nden geçiyor

Avrupa dışında silah raporu, Güney Kore'nin F-35 jetleri için 5 milyar dolar ödediğini, Avustralya'nın ise C130J-30 Super Hercules uçaklarına 6,3 milyar dolar harcadığını gösterdi. Japonya, E-2D Hawkeye gözetleme uçağı için 1 milyar dolarlık anlaşmaya vardı.

Editör: Ömür Ünver