ABD Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü John Kirby, Ukrayna'daki mühimmat sıkıntısına atıfta bulunarak, "Avdiivka Rusya'nın kontrolüne girme riskiyle karşı karşıya" dedi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky, "mümkün olduğunca çok sayıda Ukraynalının hayatını kurtarmak" için her şeyi yapmaya söz verdi.

Rus birlikleri Avdiivka'da kazanımlar elde ederek burayı kuşatma tehdidinde bulundu.

Neredeyse tamamen yok edilen kasaba, 2014 yılında Rusya destekli savaşçılar tarafından ele geçirilen ve daha sonra Moskova tarafından gayri meşru bir şekilde ilhak edilen Ukrayna'nın bölgesel başkenti Donetsk'e açılan bir kapı olarak görülüyor.

Kirby, Avdiivka'nın büyük ölçüde "sahadaki Ukrayna kuvvetlerinin topçu cephanesinin bitmesi nedeniyle" düşebileceğini söyledi.

"Rusya, Ukrayna mevzilerine saldırmak için dalga dalga zorunlu asker gönderiyor" ifadelerini kullanan Kirby, "Ve Kongre ek tasarıyı henüz geçirmediği için, Ukrayna'ya bu Rus saldırılarını engellemek için acilen ihtiyaç duyduğu top mermilerini sağlayamadık. Rus kuvvetleri şu anda Avdiivka'daki Ukrayna siperlerine ulaşıyor ve Ukrayna savunmasını alt etmeye başlıyorlar." ifadelerini kullandı.

BBC haberine göre Ukrayna, çok daha büyük bir askeri güç olan Rusya ile savaşmaya devam edebilmek için ABD'den ve diğer Batılı müttefiklerinden gelen silah tedarikine ciddi derecede bağımlı durumda bulunuyor.

NATO'dan yardım uyarısı

NATO Genel Sekreteri Jen Stoltenberg Perşembe günü, ABD'nin Ukrayna'ya devam eden askeri yardıma onay vermemesinin halihazırda savaş alanını etkilediği konusunda uyardı.

Almanya ve Fransa'dan destek isteyecek

Başkan Zelensky, video konuşmasında şunları söyledi:

"Savaşçılarımızın mümkün olduğu kadar çok sayıda Ukraynalının hayatını kurtarmak için yeterli yönetimsel ve teknolojik kapasiteye sahip olmasını sağlamak için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz."

Yabancılara konut satışı yarı yarıya düştü Yabancılara konut satışı yarı yarıya düştü

Zelensky, bugün Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile güvenlik anlaşmaları imzalamasının beklendiği Berlin ve Paris'i ziyaret edecek.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 24 Şubat 2022'de Ukrayna'ya tam kapsamlı bir işgal başlatmıştı.

Editör: Ömür Ünver