Dünya Adalet Projesi'nin yayınladığı Hukukun Üstünlüğü Endeksi'ne göre, 2025 yılında en sert düşüşler Slovakya ve Macaristan'da yaşandı.
Dünya Adalet Projesi'nin yayınladığı endekse göre, 2025 yılında AB ülkelerinin üçte ikisinden fazlasında hukukun üstünlüğü azaldı.
Hukukun üstünlüğü, hesap verebilirlik, adil hukuk, açık yönetim ve erişilebilir ve tarafsız adalet olmak üzere dört evrensel ilkeyi sağlayan, yasalar, kurumlar, normlar ve toplum bağlılığından oluşan kalıcı bir sistem olarak tanımlanıyor.
Endekste 27 AB üyesi ülke arasında Bulgaristan ve Macaristan en düşük puanı aldı.
Sıralamanın diğer ucunda ise, Almanya, İsveç ve Estonya'nın da aralarında bulunduğu sekiz AB ülkesi, Hukukun Üstünlüğü Endeksi'nde küresel olarak ilk 10 arasında yer aldı. Danimarka ise dünya genelindeki liderliğini korudu.
Hukukun Üstünlüğü Endeksi Direktörü Alicia Evangelides, Euronews'e verdiği demeçte, "Macaristan'da sekiz faktörün tamamı düşüşte. Yani aslında durum, hükümet yetkilerindeki kısıtlamaların azalması, yolsuzluğun olmaması, açık hükümet, temel haklar, medeni hukuk, ceza hukuku, düzenleyici yaptırımlar ve düzen ve güvenlik gibi alanlardan oluşuyor." dedi.
En büyük artışlar İrlanda ve Polonya'da görüldü.
Evangelides, "Küresel çapta gördüğümüz eğilim, hükümet yetkileri, temel haklar ve açık hükümet üzerindeki kısıtlamaların azalmasıdır. İrlanda ve Polonya, bu faktörlerin hepsinde iyileşme gösteriyor" diye konuştu.




