12 Çin burcu arasındaki tek efsanevi yaratık olan Ejderha Yılı'na girme zamanı geldi. Bu yıl 10 Şubat'a denk gelen Ay Yeni Yılı, uğurlu yiyecekler yemenin ve kutsama vermenin/almanın zamanı olarak kabul ediliyor.  

12 yıllık Çin burç takvimi döngüsü şu sırayla 12 farklı hayvanla temsil edilir: Sıçan, Öküz, Kaplan, Tavşan, Ejderha, Yılan, At, Keçi, Maymun, Horoz, Köpek ve Domuz.

Zodyak hayvanınız doğum yılınıza göre belirlenir, bu da 2024'te doğanların Ejderha burcuna gireceği anlamına gelir. 2025'te doğanlar Yılan vb. olacak.

Ama bu sadece başlangıç. Sistemin sadık takipçileri için bir yıl sadece hayvanına göre sınıflandırılmıyor. Ayrıca 10 göksel gövde ve 12 dünyevi daldan oluşan karmaşık bir altmışlık döngü de vardır.

2024 Tahta Ejderhanın yılı 

Her yıl göksel bir gövde (yin veya yang kategorisine giren beş elementten biri) dünyevi bir dalla (Çin zodyakındaki 12 hayvandan biri) eşleştirilir.

Bu yıl, yang ağacını temsil eden göksel kök “Jia” ile Ejderhayı temsil eden dünyevi dal “Chen”i birleştiriyor. Bu da 2024'ü Orman Ejderhası Yılı yapıyor.

Öğelerin neyi temsil ettiğine ve birbirleriyle nasıl etkileşime girdiklerine bağlı olarak takipçiler, önümüzdeki ayların neler getirebileceğine dair içgörü kazanılabileceğine inanıyor.

Geleneksel Çin coğrafyasını modern tasarım öğeleriyle harmanlayan Hong Konglu danışman Thierry Chow, "Jia ahşabı simgeliyor ve Ejderha çok dünyevi bir yaratıktır" diyor.

“İki unsur arasındaki ilişki bize yıl hakkında çok şey anlatıyor. Beş elementte ahşabın toprağı kısıtladığını söylüyoruz. Bu, 2024'te ahşap kategorisindeki endüstrilerin büyük olasılıkla toprak kategorisindeki endüstrileri bastıracağı anlamına geliyor."

Chow, kültür, yayıncılık ve çiçekçilik de dahil olmak üzere güçlü bir ahşap varlığına sahip endüstrilerin, emlak geliştirme ve madencilik gibi toprak endüstrilerinden daha başarılı olacağını söylüyor.

Ejderhanın hangi göksel sapla eşleştiğine bakılmaksızın, kutsal yaratık, özellikle Asya'da çok popüler bir burçtur.

“Ejderhanın güçlü ve büyük liderliği temsil ettiğine inanılıyor. Bu yıl pek çok insan Dragon bebek sahibi olmak istiyor” diyor Chow.

"Bu yıl aynı zamanda önemli olacak çünkü dünyanın Xuan Kong uçan yıldızının sekizinci döneminden dokuzuncu dönemine kadar yeni bir bölüme girdiği yıl."

Dünyanın feng shui'sini etkileyen dokuz Xuan Kong uçan yıldızının olduğunu açıklıyor. Her biri meşaleyi bir sonraki yıldıza geçirmeden önce yirmi yıl boyunca üzerimize hakim oldu.

2024 yılı, dokuzuncu uçan yıldızın yönetimindeki bir sonraki 20 yıllık saltanatın başlangıcını işaret ediyor.

“Dokuz numara yıldız kadınsı enerjiyi temsil ediyor; bu nedenle kadınlar birçok alanda kontrolü ele alacak. Aynı zamanda teknoloji, sanat ve tasarımın yanı sıra maneviyatı da temsil ediyor” diyor Chow.

Dokuz yıldız aynı zamanda önümüzdeki aylarda hangi yöne seyahat etmeniz gerektiğine karar vermenize de yardımcı olabilir.

Chow, gezginleri güneybatı, kuzeybatı ve doğudaki yerleri keşfetmeye teşvik ediyor; bu güney destinasyonlarının şehir içinde veya ülke dışında olması önemli değil.

'Jüpiter'in Büyük Dükü' şansınıza hükmediyor

Bireysel şansa gelince, takipçiler zodyak hayvanlarının servetinin, Jüpiter'e paralel ve ters yönde döndüğü düşünülen yıldız tanrıları Tai Shui'nin konumlarına bağlı olduğuna inanırlar.

Her bir kişinin belirli bir yılda nasıl etkileneceğini hesaplamak için Çinli bir coğrafya danışmanı, kişinin doğum günü ve saatindeki farklı yıldızların konumlarına dayanan çok çeşitli unsurlardan oluşan doğum haritasına bakacak ve şunları görecek: öğelerinin yılla nasıl etkileşime girdiği.

Bu kombinasyonlar, onları takip edenler için önemli bir rol oynuyor ve onların önümüzdeki yıl için evlenmeleri mi yoksa iş kurmaları mı gerektiği gibi hayatlarıyla ilgili büyük kararlar almalarına yardımcı oluyor.

Her birey elbette yıldızlarla farklı şekilde etkileşime girecek olsa da çoğu kişi, Tai Sui'nin her burç üzerindeki konumunu analiz etmenin gelecek yılın genel bir fotoğrafını sunduğu konusunda hemfikir.

Uzmanlar, o yıl burcunuz Tai Sui'nin (diğer adıyla Jüpiter'in Büyük Dükü) lehine değilse, kendinizi normalden daha fazla aksama ve değişiklikle karşı karşıya bulabileceğinizi söylüyor.

Chow, etkilenenlerin takvimin dönen bir döngü olduğunu hatırlaması gerektiğini söylüyor.

“Her yang için her zaman bir yin de olduğuna inanıyorum. Bu yüzden çok fazla endişelenmeyin ve dünyanın nasıl değişebileceğine dikkat edin; bu, yaptığınız işte size zaten yardımcı olacaktır," diyor Chow.

Ejderha

Ejderhalar önümüzdeki aylarda daha fazla aksama ve değişikliğe hazırlanmak isteyecek.

Her 12 yılda bir hepimiz kendi burcumuzun bu yılki burçla eşleştiği yıl olan “Ben Ming Nian”la yüzleşmek zorundayız. 10 Şubat'ta Ejderha Yılı'na giriyoruz.

Ne yazık ki bu, Ejderha yıllarında doğanların başına daha fazla aksaklık ve değişiklik gelebileceği anlamına geliyor.

Chow, "Ejder yılında doğanlar için, genel olarak iş, ilişkiler vb. konularda daha fazla şans ve biraz daha fazla sınırlama yaşayacaksınız" diyor. “Düşük profilli ve alçakgönüllü kalmak için iyi bir yıl. Ne kadar yüksek profilde olmaya çalışırsanız, o kadar sert vurursunuz.”

İş yerinde önceki yıllara göre daha fazla rekabet hissedebilirsiniz ve para eskisi kadar kolay gelmeyebilir.

"Zor bir yıl olacağı için ayaklarınızı yere basmayın ve para biriktirmeye çalışın" diyor.

"Daha fazla vitrin alışverişi yapalım ve daha az gerçek alışveriş yapalım."

Ancak her şey olumsuz değil. İş değiştirmeyi, evlenmeyi ve doğum yapmayı Ben Ming Nian'ın etkisini dengeleyebilecek değişiklikler olarak sıralıyor.

Ejderhalar ayrıca pozitif enerjiyi cezbetmek için daha mutlu etkinliklere katılmaya çalışabilirler; Chow bir umut kaynağı olarak eski bir Çin atasözüne işaret eder: "Tek bir şanslı olay, üç felaketi ortadan kaldırır."

Yılan

Yılanlar için oldukça hayırlı bir yıl olacak, ancak oturup şansın gelmesini beklememeliler.

Chow, siz Yılanların bu yıl aile alanında birçok değişiklikle karşı karşıya kalacağını söylüyor, ancak bir noktada şans sizden yana olacak.

“Bu yıl genel olarak iyi ilişkilerden keyif alacaksınız. Potansiyel olarak bazı hayranlarınız olacak ve yeni iyi arkadaşlarla tanışacaksınız” diyor.

Yılanlar, zorluklarla karşılaştıklarında, zorlukların büyümeye ve bilgeliğe yol açabileceğini hatırlamalıdır.

Ancak Chow, bunun tembel olabileceğiniz ve şansın gelmesini bekleyebileceğiniz anlamına gelmediği konusunda uyarıyor. Yılan yıllarında doğan insanları, ödülleri toplamak istiyorlarsa çalışmaya teşvik ediyor.

Coğrafya danışmanı, "Fırsatlara sahip olacaksınız; potansiyeli boşa harcamayın" diyor.

Sıkı çalışma bu yıl daha fazla gelire de dönüşecek.

Romantizme gelince, Chow her şeyin istikrarlı olacağını ancak Yılanların sosyal etkinliklere katılmaya teşvik edildiğini söylüyor.

At 

Atlar, Ejderha Yılı'nda daha iyi şanslar elde etmek için bazı gezilere çıkmalıdır.

Bu yıl, At Yılı'nda doğan insanların üzerinde Yi Ma Xing adında özel bir yıldız parlayacak.

Bu, hareketin yıldızı, bu da Atların muhtemelen geçen seneye göre daha fazla yola çıkma şansına sahip olacağı anlamına geliyor.

“İster çalışıyor olun, ister okuyor olun, mümkün olduğu kadar yakına veya uzağa seyahat etmelisiniz. Seyahat etmek size şans ve fırsatlar getirir” diyor Chow.

Chow, kendinizi biraz yalnız hissediyorsanız tüm bu seyahatlerin romantizme bile yol açabileceğini söylüyor.

Atlar bu yıl Tai Sui ile çatışmasa da, coğrafya danışmanı bu burçta doğan kişilerin bazı ekstra kutsamalardan yararlanmak için tapınağı ziyaret etmelerini tavsiye ediyor.

Keçi

Keçilerin hayatlarında bazı değişiklikler yapması için harika bir zaman.

Chow, Keçi Yılı'nda doğan insanların programlarını akıllıca planlamaları gerektiğini, aksi takdirde stres ve yoğun programların zihinsel ve fiziksel sağlıklarına zarar vereceğini söylüyor.

"Geçen yıllarda işleri aynı şekilde yapıyorsanız, artık değişip yeni bir plan oluşturmanın zamanı geldi" diyor.

Keçiler, Tai Sui ile olumsuz bir konumda olsalar da, genellikle arkadaşları ve meslektaşlarıyla olan hoş ilişkilerden keyif alırlar.

Bu, Keçilerin bir atılım yapacağı veya iş yerinde terfi edeceği bir yıl olabilir; bu gerçekleştiğinde para ve şöhret de takip edebilir.

Aşkı arıyorsanız bu yıl arkadaşlarınız aracılığıyla çok uyumlu birini bulabilirsiniz.

Maymun

Aşk peşinde koşan maymunlar 2024 yılında eşini bulabilir.

Maymunlar nispeten istikrarlı bir yıl geçirecek.

Chow, "Belki çok fazla parlama fırsatına sahip olmak istemeyeceksiniz ama sorun değil" diyor.

"Şimdilik sahip olduklarınızı kucaklıyorsunuz ve yılın ilerleyen dönemlerinde daha iyi şeylerin geleceğini biliyorsunuz."

Maymunlar para kazanmayı ve harcamayı kolay bulacaktır. Bu nedenle Chow, bu burcun altındakilere bu yıl para yönetimi konusunda gayretli olmalarını tavsiye ediyor.

Aşk arayışındaki tüm Maymunlarınıza gelince, ciddileşmek veya uyumlu birini bulmak için iyi bir yıl olduğunu söylüyor.

Horoz

İlişkiler söz konusu olduğunda Horozlar iyi bir yıl geçirmelidir.

Horoz Yılı'nda doğan insanlar bu yıl Tai Sui (He Tai Sui) ile uyumlu bir ilişkiye sahip olacaklar.

Chow, bunun genel olarak Horozlar için yeni arkadaşlarla tanışma ve henüz uygun hayat arkadaşları yoksa uygun hayat arkadaşları bulma açısından şanslı bir yılı simgelediğini söylüyor.

Genel olarak Horozlar keyifli ve istikrarlı bir yıl geçirecekler.

“Eğer iş değiştirmek istiyorsanız yılın ilk yarısında orada kalmak daha iyi. İyi fırsatlar bulmak için yılın ikinci yarısına kadar beklemek iyi bir şey” diyor Chow.

Biraz para toplamak için de iyi bir yıl.

Köpek

Köpekler önemli kararlar vermeden önce üç kez düşünmelidir.

Köpek Yılı'nda doğan insanlar bu yıl Tai Sui ile çatışacak, bu da hayatta daha fazla değişiklik ve engel anlamına geliyor.

“Köpekler için büyük bir yıl. Chow, “Hem fiziksel hem de zihinsel olarak kendinizi yorgun hissedebilirsiniz çünkü pek çok değişiklik yaşayacaksınız” diyor.

“İş değiştirmek, ev taşımak veya seyahate çıkmak gibi yerinde kalmak yerine hareket etmek daha iyi. Bunlar, Tai Sui ile yaşanan çatışmanın olumsuz etkisini hafifletmeye yardımcı olacak” diyor Chow.

Aynı zamanda hayatta sağduyulu davranılması gereken bir yıl olduğunu da ekliyor. Bu, büyük kararlar vermeden önce dikkat çekmemenin ve olayları uzaktan gözlemlemenin daha iyi olduğu anlamına gelir.

Köpek Yılı'nda doğan insanların bu yıl ilişkilerinde daha fazla tartışmayla karşılaşabileceğini ancak durumun o kadar da kötü olmadığını belirtiyor.

MEB'den yeni müfredat: Yüzde 35 seyreltildi MEB'den yeni müfredat: Yüzde 35 seyreltildi

“Olumsuz bir yanı varsa, her zaman olumlu bir yanı da vardır. Zorluklar büyümeyi getirecek” diyor Chow, Köpeklere derin bir nefes almalarını ve önümüzdeki aylarda herhangi bir zorlukla karşılaştıklarında bunu hatırlamalarını hatırlatıyor

Tapınağa yapılacak bir ziyaret aynı zamanda Köpeklerin pozitif enerji yakalamasına da yardımcı olacaktır.

Domuz

Bu yıl sıkı çalışma Domuzlar için parasal kazançlara dönüşecek.

“Bu yıl normalden biraz daha fazla çalışmanız ve daha uzun saatler çalışmanız gerekebilir. Ancak unutmayın, daha büyük zorluklarla karşılaştığınızda bilgeliğiniz ve gelişiminiz çok daha hızlı gerçekleşecektir" diyor Domuz Yılı'nda doğan insanlar hakkında Chow.

Ancak sıkı çalışma aynı zamanda daha fazla gelir anlamına da gelir; Domuzların zorlukla kazandıkları paralarını dikkatsizce kaybetmemeleri konusunda dikkatli olmaları gerekir.

Bu arada Pigs'in kişisel ilişkileri muhtemelen daha istikrarlı olacaktır.

Chow, "Yavaşlamak ve birlikte oldukları kişiyi kucaklamak için iyi bir yıl" diyor.

Yeni bir aşk ilgisi mi arıyorsunuz? Chow, Domuzları arkadaşlarının düzenlediği sosyal etkinliklere daha fazla katılmaya teşvik ediyor.

Fare

Fare Yılı'nda doğan insanlar bu yıl en çok ihtiyaç duydukları anda destek ve yardım bulacaklar.

“En kötü yıl değil ama bazı zorluklar olacak. İyi haber şu ki, onlara en düşük seviyede yardımcı olacak birçok koruyucu da bulacaklar," diyor Fare Yılı'nda doğanlar hakkında Chow.

Sonuç olarak, Fareler destek ve tavsiye sunan insanlara karşı gözlerini açık tutmalıdır.

İş yerinde patronlarla ve iş arkadaşlarıyla ilişkiler genellikle istikrarlıdır. Fareler parlama ve hak ettikleri hayranlığı kazanma fırsatını bile yakalayabilirler.

Fareler bu yıl oldukça fazla para biriktirme fırsatına sahip olabilir. Bu nedenle Chow, hedeflerinden biri buysa yeni bir işletme açmayı düşünmek için iyi bir zaman olabileceğini söylüyor.

Chow, "Yine, aynı anda çok fazla şeyi çok erken yapmak için acele etmeyin" diyor.

Romantizm açısından aşkı arayan Farelerin arkadaşlarıyla sosyalleşmesi ve daha fazla seyahat etmesi gerektiğini söylüyor.

Öküz

Coğrafya danışmanı, Oxen'e yüksek riskli faaliyetlerden uzak durmasını tavsiye ediyor.

Öküz Yılı'nda doğanlar bu yıl "Xing Tai Sui" ile karşılaşacak. Bu onların burcunun Tai Sui ile cezalandırıcı veya işkence dolu bir ilişki içinde olduğu anlamına gelir.

Chow, "Çok korkutucu görünse de aslında bu, Öküzlerin sağlık ve güvenlikleri konusunda daha dikkatli olması gerektiği anlamına geliyor" diyor.

Uzmana göre yüksek riskli spor ve aktivitelerden kaçınılması tavsiye ediliyor.

“Çok daha fazla çalışacaksınız ama gelebilecek değişikliklerden korkmayın. Bu, konfor alanınızın dışına çıkmanıza yardımcı olacak ve bu yıl gerçekten hızlı büyüyeceksiniz” diyor Chow.

Ayrıca yatırımlarınızda dikkatli olmanız ve mütevazı kalmanız gereken bir yıl.

İster bekar ister bir ilişki içinde olsun, Öküzler yanlış anlamalardan kaynaklanan çatışmalara daha yatkın oldukları için başkalarıyla nasıl iletişim kurduklarına dikkat etmelidir.

Ejderhalar gibi Öküzler de mutlu etkinliklere katılarak ve tamamen siyah ve beyaz yerine daha sıcak renkler giyerek etkiyi hafifletebilir.

Kaplan

Kaplanlar bu yıl kendilerini çatışmaların içinde bulabilirler. Ama onlar da aşkı daha kolay bulabilirler.

“Eski Çin felsefesine göre Kaplanlar ve Ejderhaların karmaşık bir ilişkisi vardır. Kaplanlar ve Ejderhalar savaşır. Çoğu zaman bu, Kaplanlara hayatta daha fazla çatışma olacağını anlatan bir metafordur” diyor Chow.

Arkadaşlarınızla ve ailenizle samimi ilişkiler sürdürmek için çaba göstermeniz ve bu yıl kendi duygularınızın daha fazla farkında olmanız gerektiğini tavsiye ediyor.

İş açısından Kaplanlar öne çıkma fırsatına sahiptir ancak aynı zamanda kıskançlığı da çekebilirler.

Chow, parasal açıdan Kaplanların daha muhafazakar olması gerektiğini, çünkü dikkatli olmazlarsa aşırı harcamaya yatkın olduklarını söylüyor.

Yılın ilk yarısında doğan Kaplanların yılın ikinci yarısında aşkı bulma olasılıkları daha yüksektir. Yılın ikinci yarısında doğanlar, yılın başlarında romantizm konusunda iyi bir şansa sahip olabilirler.

“Bunun nedeni Kaplan'ın ahşap ve ateş elementleri bakımından çok ağır bir burç olmasıdır; hatta yılın ilk yarısında doğduysanız bu daha da fazladır. Çok fazla olduğunda, yılın ikinci yarısında daha fazla şans gelmesi için bunun (odun ve ateş fazlası) biraz azalmasını beklemeniz gerekir," diye açıklıyor Chow.

Tavşan

Tavşanlar bu yıl daha fazla şansa sahip olacak.

Siz tüm Tavşanlar sırtınızı sıvazlayabilirsiniz. Yılı atlattınız, 'Ben Ming Nian'ınız bitmek üzere.

Chow, zorlu bir yıl geçirenlerin, şanslarının ilk başta yavaş yavaş değişeceğini unutmaması gerektiğini, ancak yılın ikinci yarısında gözle görülür bir değişiklik göreceklerini söylüyor.

Kişisel gelişim ve gelecekte kariyeriniz için yararlı olabilecek bazı yeni beceriler öğrenmek için iyi bir yıl.

“Çok fazla kumar oynamamaya çalışın, ancak ayakları yere basan bir şekilde para kazanın. Çok çalışırsanız ödülleri alırsınız, diye hatırlatıyor Chow Tavşanlara.

Chow, romantik bir bağa sahip olanlar için, eğer hayat planlarının bir parçasıysa, evlilik ve bebekleri düşünmek için mükemmel bir yıl olabileceğini söylüyor.

CNN'deki yazının orijinali için : https://edition.cnn.com/travel/chinese-zodiac-predictions-2024-intl-hnk/index.html

Editör: Ömür Ünver