Besteci ve piyanist Fazıl Say'ın babası Türkiye'nin önemli aydınlarından Ahmet Say son yolculuğuna uğurlandı. Fazıl Say, hayatını kaybeden müzik eğitimcisi ve edebiyatçı Ahmet Say’ın veda töreninde babası için bestelediği “Babam Ahmet Say” eserini ilk kez dinletti.

Türkiye'nin önemli aydınlarından Ahmet Say Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde düzenlenen törenle son yolculuğuna uğurlandı. Törende Say’ın hayatı ve fotoğraflarının yer aldığı sinevizyon gösterimi yapıldı. Törene sanatçının ailesinin yanı sıra CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Serap Yazısı, oyuncu Fırat Tanış, Şair Ahmet Telli, Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen ve çok sayıda edebiyat ve siyaset dünyasından isim katıldı. Besteci ve piyanist Fazıl Say konuşmasının ardından babası için bestelediği ‘Babam Ahmet Say’ eserini ilk kez çaldı. Ahmet Say, buradaki törenin ardından Ankara Kocatepe Camii’nde kılınacak öğle namazının ardından Karşıyaka Mezarlığı’nda defnedilecek. Törende babası Ahmet Say için konuşan Fazıl Say, "Babamın pek çok insana dokunmuş olduğunu görüyoruz. O herkesin, Türkiye’deki tüm müzikçilerin Ahmet abisiydi. Bu bizim ailemiz için bir onur. Onun edebiyat eserlerine de müzik eserlerine de sahip çıkacağız. Babamın ve Say ailesinin eserlerinin olduğu bir vakıf kurmayı planlıyoruz. Babamın eserleri ölümsüzdür ve hep kalacaktır." ifadelerini kullandı. Babası Say ile bir anısını da anlatan Fazıl Say, “12 Eylül günü eve jandarmalar gelmişti. Onların gelmesine dakikalar kala evde bulunan bütün sol kitapları duvar piyanosunun içine koymuştu. Jandarma evi aradı, piyanonun ne olduğunu sordular. Babam bir müzik aleti olduğunu söyledi. Bize bir mastika çalsın o zaman dediler. Ben de çaldım. Ahmet Say’ı anlata anlata bitiremeyiz. Ben oğlu olarak ne çok şey kazandım. 1980’li yıllarda Ahmet Say’ın oğluydum. Şimdi bakıyorum gazeteler Fazıl Say’ın babası yazmış” şeklinde konuştu. Ayrıca Fazıl Say, hayatını kaybeden Ahmet Say’ın veda töreninde babası için bestelediği “Babam Ahmet Say” eserini ilk kez dinletti.

Ahmet Say:

Besteci ve piyanist Fazıl Say'ın babası olan Ahmet Say, 1935 yılında İstanbul’da Kadıköy’de dünyaya geldi. Küçük yaşta piyano eğitimine başladı. İstanbul Erkek Lisesi’ni bitiren Say, 1946’da İstanbul Belediye Konservatuvarı’na girdi. 1950’de ise konservatuvarı terk etti. 1954 yılında basın-yayın eğitimi almak için Almanya’ya giden Ahmet Say, Türkiye’ye döndüğünde Bingöl’de üç yıl öğretmen, halk eğitimcisi ve folklorcu olarak çalıştı. Bu dönemde türkü, ağıt ve masallar derledi, halk dansları toplulukları kurdu ve çocuk toplulukları yetiştirdi. 1967’de Türk Solu dergisinin yazı işleri müdürü olan Say, 12 Mart darbesi döneminde 17 ay hapis yattı. Hapisten çıktıktan sonra 1976 yılında Kocakurt romanını yazdı. 1977’de ise Cemal Süreya, Vecihi Timuroğlu, Ragıp Gelencik, Demir Özlü, Ali Püsküllüoğlu ile aylık Türkiye Yazıları’nı çıkarttı. 1980’den başlayarak kendisini bütünüyle müzik yazarlığına verdi. Konservatuvarlar ile üniversitelerin müzik bölümlerinde temel eser olarak okutulan müzik kitaplarının yazarı olan Ahmet Say, ‘Kamil’in Atı’ adlı öykü ile 1970 yılında TRT Ödülleri Öykü Yarışması’nı, 1974 yılında Yeni Adımlar dergisinin açtığı Sabahattin Ali Hikâye Yarışması’nda Birincilik Ödülü’nü, Antalya Film Festivali Öykü Yarışması’nda Mansiyon Ödülü’nü, 28. Ankara Uluslararası Film Festivali’nde ise Sanat Çınarı Ödülü’nü kazandı.
Editör: Ömür Ünver