Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, “Ülkemizde misafir ettiğimiz 1 milyon Suriyeli kardeşimizin gönüllü geri dönüşünü sağlayacak yeni bir projenin hazırlıkları içindeyiz." açıklamasına CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu yanıt verdi. Kılıçdaroğlu, "Erdoğan bırak bu hikayeleri, hala sınırdan akın akın kaçaklar geliyor. Güvenlik güçlerini teyakkuza geçir ve sınırdan tek bir kaçağın geçmesine izin verme." ifadelerini kullandı. Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ ise Emniyet Genel Müdürlüğü'nün mültecilerle ilgili provokasyon yapan hesapların incelendiği açıklamasının ardından gözaltına alınan 'Sessiz İstila' adlı belgeselin yapımcısı Hande Karacasu'nun gözaltına alınmasına sert tepki gösterdi. Tartışmalara son olarak İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı katıldı. Twitter adresinden paylaşım yapan Çataklı, "Ümit Özdağ, Sinan Ogan, Bengi Başer gibi sözümona akademik ünvan taşıyan bazıları Türkiye’de 8 milyon, 10 milyon Suriyeli olduğu yalanını yayıyor, yabancı düşmanlığı yapıyorlar." dedi.

Mülteci konusu siyasetin gündeminin ilk sırasına oturdu. Siyasi partiler, konuyla ilgili farklı açıklamalar yapıyor. Memur Sendikaları Konfederasyonu (Memur-Sen) ve Mehmet Akif İnan Vakfı ile “Bir Aradayız İdlib’in Yanındayız” Kampanyası kapsamında AFAD koordinasyonunda 12 STK tarafından yaptırılan briket evlerin açılış ve teslim törenine video konferansla katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözleri de yeni bir tartışma yarattı. Erdoğan, “Ülkemizde misafir ettiğimiz 1 milyon Suriyeli kardeşimizin gönüllü geri dönüşünü sağlayacak yeni bir projenin hazırlıkları içindeyiz. Bu projeyi, ülkemizdeki ve uluslararası sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle hayata geçireceğiz.” dedi. Erdoğan'ın sözlerini alıntılayarak sosyal medya hesabından yanıt veren CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, "Erdoğan, bırak bu hikayeleri, hala sınırdan akın akın kaçaklar geliyor. Güvenlik güçlerini teyakkuza geçir ve sınırdan tek bir kaçağın geçmesine izin verme. Zaten biz gerisini iki yılda göndereceğiz, senin yalandan projelerine hepimizin karnı tok." ifadelerini kullandı.

EGM açıklamasından sonra gözaltı

Öte yandan, Emniyet Genel Müdürlüğü, internetten elde edilen provokatif görüntülerle kendilerini yabancı uyruklu hesaplar gibi gösterip, iç karışıklık çıkarma amacındaki paylaşımlara yönelik inceleme başlatıldığını duyurdu. Daha sonra yapılan açıklamada da sosyal medyada paylaşılan bir kısa filmle ilgili ekiplerin harekete geçtiği, video içeriğinde sığınmacılar ve düzensiz göçmenlerle ilgili bilgilerin manipüle edildiği gerçeklerin çarpıtıldığı belirtildi. Bunun üzerine videoyu yayınladığı tespit edilen kişinin Sakarya'da gözaltına alındığı bildirildi. Açıklamada, Suriyeli sığınmacılarla ilgili provokatif paylaşımlarda bulunduğu belirlenen bir sosyal medya hesabının sahibinin de İstanbul'da yakalandığı kaydedildi. EGM'nin açıklamasının ardından mülteci konusunu işleyen Sessiz İstila belgeselinin yapımcısı Hande Karasu'nun gözaltı haberi de ayrı bir tartışma yarattı. Mülteci konusundaki çıkışlarıyla bilinen Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, kişisel Twitter adresinden, "#Sessizİstila belgeselini yapan Hande Karacasu polis tarafından gözaltına alınarak Sakarya il Emniyet Müdürlüğü'ne götürülmüş. Türkiye’ye yönelik tehditleri anlatanlar gözaltına alınırken, ülkemize komplo kuranlar ödüllendiriliyor. Hande Karacasu yalnız başına değildir." paylaşımı yaptı.

İçişleri Bakan Yardımcısı Çataklı: Yazık, insanlık adına bunlardan utanıyorum

Tartışmalara son olarak İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı katıldı. Twitter adresinden paylaşım yapan Çataklı şunları kaydetti: "Ümit Özdağ, Sinan Ogan, Bengi Başer gibi sözümona akademik ünvan taşıyan bazıları Türkiye’de 8 milyon, 10 milyon Suriyeli olduğu yalanını yayıyor, yabancı düşmanlığı yapıyorlar. Yazık, insanlık adına bunlardan utanıyorum. Haklarında Göç İdaremiz suç duyurusunda bulunacaktır."    
Editör: Ömür Ünver