'Bülbül', 'melodilerin kraliçesi' gibi lakaplarla anılan Lata Mangeshkar'ın hayata gözlerini yumması, 1.4 milyar insanın yaşadığı Hindistan'ı yasta birleştirdi.

Şarkıcı Lata Mangeshkar'ın (92), Mumbai'de Covid-19 ve zatürre tedavisi gördüğü hastanede çoklu organ yetmezliği nedeniyle bu sabah öldüğü açıklandı. 2 gün ulusal yas ilan edilen Hindistan'da bayraklar yarıya indirildi. Hint müziği ve müzikal filmlerinin altın çağına damgasını vuran şarkıcının cenazesi için düzenlenecek tam teşekküllü devlet törenine Başbakan Narendra Modi de katılacak.
1929'da sanatçı bir aileye doğan Lata, klasik bir şarkıcı ve tiyatro oyuncusu olan babası Pandit Deenanath Mangeshkar'ın yol göstericiliğinde yetişti ve babasının 'Bhaaw Bandhan' adlı oyunundaki popüler bir karakter olan Latika'dan esinlenerek adını Hema'dan Lata'ya değiştirdi.

35 dilde 30 binden fazla şarkı kaydetti

Sesini, Madhubala, Nutan, Vyjayanthimala, Madhuri Dixit Nene, Kajol, Preity Zinta ve daha nicesi dahil 5 kuşak Bollywood aktrisine ödünç veren Lata Mangeshkar, Hindistan ve diğer ülke halklarının 35 dilinde 30 binden fazla şarkı kaydetti.

İlk başbakan Nehru'yu ağlatan şarkı

Popüler şarkıları arasında 'Veer Zaara' filminden 'Tere Liye', 'Rang de Basanti' filminden 'Lukka Chuppi', 'Dil Se' filminden 'Jiya Jale', 'Woh Kaun Thi?' filminden 'Lag Jaa Gale' sayılabilecek Lata Mangeshkar'ın kariyerinin köşe taşı, bağımsız Hindistan'ın ilk Başbakanı Cevahirlal Nehru'yu gözyaşlarına boğan 'Aae Mere Watan Ke Logon' isimli yurtsever temalı şarkıydı.
Editör: Ömür Ünver