Avustralya'da, önceki gün düzenlenen seçimden galip çıkan İşçi Partisi'nin lideri Anthony Albanese, başkent Canberra'da düzenlenen törende ülkenin 31. başbakanı olarak yemin ederek görevine başladı. İşçi Partisi 2007'den bu yana ilk seçim zaferini kazanmış oldu.

Ülkenin 31. başbakanı Albanese'nin yanı sıra törende, Richard Marles başbakan yardımcısı, Penny Wong dışişleri bakanı, Katy Gallagher ile Jim Chalmers da ekonomi bakanı olarak yemin etti. Bu arada, Wong, ülkenin yurt dışında doğan ilk dışişleri bakanı oldu.
Diğer yandan ülke basınındaki haberlere göre, oy sayımı sürüyor. Seçimde kullanılan oyların yüzde 72'si sayıldı.
Avustralya Parlamentosu'nda çoğunluğu elde etmek için 76 koltuğa sahip olmak gerekirken, İşçi Partisi şimdiye kadar 74 koltuk kazandı.
Albanese, yemin töreninin ardından düzenlediği basın toplantısında, "Avustralyalılar, değişim için oy verdi" dedi. Söz konusu değişikliği düzenli şekilde uygulama niyetinde olduklarını kaydeden Albanese, halkı bir araya getirme sözü verdi.
Ülkenin Çin ile ilişkilerine değinen Albanese, Çin ile ilişkilerin zor olduğunu ancak her zaman Avustralya'nın değerlerinin savunulması gerektiğini vurguladı.
Japonya'ya düzenleyeceği ziyarete atıfta bulunan Albanese, iki gün sonra döneceğini ifade etti.
Albanese, Avustralyalıların desteklediği iklim değişikliği ve sağlık konularındaki gündemi uygulamaya başlayacaklarını dile getirdi. ABD Başkanı Joe Biden'ın kendisini aradığını belirten Albanese, konuşmanın oldukça verimli ve olumlu geçtiğini belirtti.
Avusturalya'nın yeni lideri Albanese 59 yaşındaki Albanese, Avusturalya'da 2019'dan bu yana sürdürdüğü muhalefet liderliğiyle tanınıyor.
Editör: Ömür Ünver