Koronavirüs tehlikesi dünyayı sarsmaya başladığından bu yana her öksürük, hapşırık ya da burun akıntısından şüphelenir hale geldik. Araştırmalar koronavirüsün neden olduğu koku ve tat duyusundaki değişim ile grip ya da soğuk algınlığı sonucu oluşan koku ve tat kaybı arasında fark bulunduğunu ortaya koyuyor.

Bu konuda Norwich Medical School tarafından geçtiğimiz aylarda yürütülen bir çalışmaya Belçika, İtalya Yunanistan ve Türkiye'den çeşitli üniversiteler katkı verdi. 10 Covid-19 hastası, 10 soğuk algınlığı geçiren hasta ve 10 sağlıklı kişinin katılımıyla toplam 30 gönüllü üzerinde yapılan araştırmada Covid-19 hastalarının yaşadığı koku ve tat kaybının çok daha etkili olduğu anlaşıldı. Araştırmaya göre Covid-19 hastaları kahve, sarımsak, portakal, limon ve şeker gibi kokuları duyamazken, tatları acı, ekşi ya da tatlı şeklinde ayırt etmekte zorlanıyor.

Araştırmayı yürüten ekibin başındaki Prof. Carl Philpott'a göre bu durum koronavirüsün diğer solunum yolu virüslerinden farkını ortaya koyuyor.

Prof Philpott'a göre grip ya da nezlede yaşanan koku ve tat kaybının sebebi burun akıntısı ya da tıkanıklığından kaynaklanıyor ve koronavirüsün neden olduğu duyu kaybından çok daha hafif seyrediyor. Araştırma sonucu koronavirüsten kaynaklı duyu kaybının hastalığın geçmesinden birkaç hafta sonra tamamen ortadan kalktığına işaret ediyor.
Araştırmacılar, bu bulgunun Covid-19 testinin hemen uygulanamadığı durumlarda ya da acil tarama gereken birinci basamak tedavi, acil servis ya da havaalanı gibi yerlerde Covid-19 hastalarının tespitinde yardımcı olabileceğini belirtiyor. Ancak uzmanlar bu yöntemin teşhis koymak için yetersiz olduğunun ve testlerle mutlaka desteklenmesi gerektiğinin altını çiziyor.
Editör: Ömür Ünver