Jeff Bezos, 27 yıldır sürdürdüğü Amazon CEO'luğu görevini 5 Temmuz itibarıyla Andy Jassy'e devretti. Tanıyanlara göre Bezos'tan çok farklı bir yönetici olan Jassy, evde çalışanlar için verdiği partilerle ve toplantılarda kullandığı idam mangasına benzetilen çarkıyla tanınıyor.

Andy Jassy'nin Amazon'un bulut bilişim hizmeti Amazon Web Services'ın (AWS) liderlik koltuğunda oturduğu dönemde en bilinen özelliklerinden biri toplantılarda kullandığı çarktı. Haftalık personel toplantılarında Jassy ve diğer üst düzey yöneticiler çarkı çevirip kimin ismi denk geldiyse ona bir sunum yaptırıyorlardı. Jassy ve diğer yöneticiler sunumu dikkatle dinliyor, arada konuşmayı kesip hataları düzeltiyor ve sunum yapan çalışanlara ayrıntılı sorular soruyordu. 5 Temmuz itibarıyla Jassy'nin bu aşırı detay odaklı 'ilginç' yönetim tarzı, Amazon'un geneli için geçerli olacak gibi görünüyor. Zira kendisi dünyanın en zengin insanı olan Jeff Bezos'dan boşalan CEO'luk koltuğuna yerleşti bile. 53 yaşındaki Jassy, kariyerinin tamamını Amazon'da Bezos'un yakın çevresinde işleri öğrenmekle geçirdi. Jassy ve Bezos'un bazı ortak noktaları olmakla birlikte liderlik anlayışları oldukça farklı. Kendisiyle yakın çalışmış olanlar Jassy'i tatlı dilli ve Bezos'un hiç olmadığı şekilde yaklaşılabilir bir insan olarak nitelendiriyor. Spora ve müziğe çok meraklı bir insan olan Jassy, ofise jean pantolonlarla gelmesiyle ve Amazon'un Seattle'daki kampüsünün yakınlarındaki restoranlarda bolca vakit geçirmesiyle tanınıyor. ÖFKELENMİYOR, BAĞIRMIYOR AMA HER DETAYLA TEK TEK İLGİLENİYOR
Bezos toplantılara hazırlıksız gelen yöneticiler nedeniyle sergilediği öfke patlamalarıyla biliniyor. Jassy'nin tutumunun ise çok daha sakin olduğu söyleniyor. Ancak rekabetçilik ve ciddiyet söz konusu olduğunda Bezos'tan eksik kalmıyor. Dahası Bezos son birkaç yılda işleri büyük oranda uzaktan takip ederken, Jassy'nin kendi birimi olan AWS'in en ufak işlerine bile müdahale ettiği söyleniyor. Geçmişte burada çalışmış olan bazı kaynaklar, Jassy'nin bu tavrının çalışanları şaşkına çevirdiğini de belirtiyor.
Anlatılanlara göre, Jassy potansiyel müşterilere yapılan sunumlardan teknik güncellemelere, şirket etkinliklerinde çalınacak müzikten basın bültenlerinin yazılıp düzeltilmesine her işi kendisi yapanlardan. Tam da bu nedenle aşırı yoğun bir takvimi var. Hatta Amazon'da üst düzey yönetici konumunda çalışmış kişilere göre, doğrudan Bezos'a hesap veren tepe yöneticiler arasında en zor randevu veren de her zaman Jassy çünkü bir boşluğunu bulmak imkânsız. Kendisiyle 10 yılı aşkın süre birlikte çalışmış olan Amazon Başkan Yardımcısı James Hamilton'a göre, Jassy, "Detaylar konusunda insanüstü bir odaklanma becerisine sahip. Detaylara bu şekilde yılmadan odaklanabilmek gerçekten benzersiz bir özellik".
Editör: Ömür Ünver