Tarihi Ankara Ulus Zafer Anıtı ilk kez Ankara Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkalığı ile işbirliği halinde Anadolu Organize Sanayi Bölgesi (Anadolu OSB) tarafından aslına sadık kalınarak restore edildi ve 30 Ağustos Zaferi’ nin 99’ uncu yılında halka sunuldu.

  Türkiye’nin simge anıtlarından olan Ulus Zafer Anıtı, 1927 yılında yapıldığı özgün haline dönüştürüldü. Anadolu Organize Sanayi Bölgesi’nin Ankara Ulus Zafer Anıtı’nı restore ettirmekten büyük gurur duyduğunu belirten Anadolu OSB Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Kutsi Tuncay, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ a ve Daire Başkanı Bekir Ödemiş’e ederek, şunları dile getirdi: Anadolu OSB’nin bulunduğu topraklar, Ulusal Kurtuluş Savaşı’nın başladığı topraklar. Bizim üretim yaptığımız yani Sakarya Meydan Muharebesi’nin yaşandığı bölgede, 238 yıl sonra ilk kez işgalcilerin saldırıları geri püskürtülerek, bağımsızlığın yolu açıldı. Burası ise Türkiye Cumhuriyeti’nin ilan edildiği ve Mustafa Kemal Atatürk’ ün Cumhurbaşkanı seçildiği topraklar. Anadolu OSB olarak, Çanakkale'de, Sakarya'da, Büyük Taarruz’da kaybettiğimiz şehitlerimize, Kurtuluşun ve Kuruluşun Lideri Mustafa Kemal Atatürk ve kadrosuna duyduğumuz vefa ve minnetimizi hem tarihsel zenginliklerimize sahip çıkarak, hem de üreterek göstermeye çalışıyoruz” dedi.  Ankara Ulus Zafer Anıtı restorasyon işi için Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden 14 Haziran 2021’de yer teslimini aldıklarını hatırlatan Başkan Tuncay, “ Restorasyonun tamamını üstlendik. Profesyonel bir ekibi görevlendirdik. Anıtta ilk kez ciddi bir restorasyon işi yapıldı. Gece gündüz santim santim incelenerek, dikkatle aslına uygun hale getirildi. 30 Ağustos Zafer Bayramımızda halkımızın seyrine sunduk. Bu hafta içinde de belediyeye yer teslimini gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Bu vesileyle Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve silah arkadaşlarını şükranla anıyor, 30 Ağustos Zafer Bayramımızı kutluyoruz.” diye konuştu.

94 yıl önceki gibi

Ankara Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanı Bekir Ödemiş ise Anıtın restorasyonunun yaklaşık 2,5 ay sürdüğünü, sadece anıtın bakımı ve onarımı değil çevre düzenlemesi için de girişimlerde bulunduklarını söyledi. Ödemiş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ankara Zafer Anıtı’nı Avusturyalı Heykeltıraş Heinrich Krippel’in 94 yıl önce yaptığı gibi konservasyon etmiş bulunuyoruz. Bu eserin en büyük özelliklerinden birisi de şudur. O dönem halkımız, bu anıtı Kurtuluş Savaşı kahramanlarına bir şükran simgesi olarak kendi cebinden yaptırdı. 94 yıl önce nasıl ki milletimiz Kurtuluş Savaşı kahramanlarına bir minnet duygusuyla masrafını kendileri karşıladıysa, şimdi de Anadolu Organize Sanayi Bölgesi ile Daire Başkanlığımız işbirliği halinde bunu bir gönüllülük projesi olarak hayata geçirdik. Sayın Başkanımız Mansur Yavaş’ da aynı duygular ile bu projeye yaklaştı. Bu anlamlı restorasyonda emeği geçen eski Eserler Müzeler Müdürü Gökçek Ünal’ı saygıyla anıyorum. Bu projenin gerçekleşmesinde emeği olan Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanlığındaki çalışma arkadaşlarımıza, restoratörlere ve Anadolu Organize Sanayi Bölgesine de teşekkür ediyorum.”
Editör: Ömür Ünver