Sağlık Bakanlığı'nın Türkiye haritası üzerinden yayımlanan verilerine göre, 8-14 Şubat 2021 tarihleri arasında Covid-19 vaka sayılarının en yüksek olduğu iller sıralamasında ilk 5 ilin yer aldığı Karadeniz için bölgesel kısıtlama tedbirleri uygulanması istendi. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Aydın, "Kişisel önlemlerin yanında kapanma, şehirler arası ulaşım, şehir içi ulaşım, kırsala göç, kırsaldan dönüş gibi kısıtlamalar uygulanmalı" görüşünü dile getirdi.

Sağlık Bakanlığı 'covid19.saglik.gov.tr' adresinde Türkiye haritası üzerinden yayımlanan verilere göre, 8-14 Şubat 2021 tarihleri arasında Covid-19 vaka sayılarının en fazla olduğu iller, sırasıyla Trabzon, Rize, Ordu, Giresun ve Samsun oldu. Karadeniz Bölgesi'nde çalışmalarını sürdüren filyasyon ekipleri, son günlerde koronavirüsün en fazla cenaze namazları, taziye ve ev ziyaretlerinde yayıldığını tespit etti. Bölgede önceki hafta etkili olan sıcak havaların etkisiyle sahiller, parklar ve toplu alanlarda oluşan kalabalıklarında vaka sayılarının artmasına neden olduğu belirlendi. Yetkililer, bu illerde, taziye için toplanılan evlerde virüsün daha fazla yayıldığını belirterek vatandaşlara bu konuda uyarılarda bulunmaya başladı. Bazı uzmanlarda vaka sayılarının en yüksek olduğu iller sıralamasında ilk 5 ilin yer aldığı Karadeniz için bölgesel kısıtlama tedbirleri uygulanması istendi.

Homojen bir değişim var

KTÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Aydın, il bazındaki koronavirüs vakalarında Karadeniz Bölgesi'ndeki şehirlerin ilk 5'te yer almasını değerlendirdi. Prof. Dr. Aydın, "Liderliği Karadeniz Bölgesi'nin götürdüğünü gördük. Rize, Trabzon, Ordu, Giresun ve Samsun’da yüksek oranda, haftalık 100 bin kişiye düşen sayılarda en yüksek olan kentler olarak karşımıza çıkıyor. Bizi takip eden diğer bölgelerde ise illerde daha az sayıda olduğu görülüyor. Bir bölgenin değil tamamı değil ama bölgede bazı iller ön plana çıkıyor. Karadeniz Bölgesi'nin ortak bir liderliğe birlikte sahip olmaları, ‘homojen’ bir dağılım olduğunu düşündürdü” dedi.

Bölgeye özel bir filyasyon yöntemi gerekiyor

Prof. Dr. Aydın, Doğu Karadeniz'de koronavirüsün bütün bölgeye yayıldığını söyleyerek, “Karadeniz Bölgesi'nin baştan başa enfekte olduğu ve bunun kentten kırsala kadar yaygın olarak bulunduğunu ve benzer rakamlarda olduğu görülüyor. O yüzden 'homojen' bir dağılım olduğu şüphesini akla getiriyor. Bu nedenle taramaların daha da artırılması, test sayılarının artırılarak kaynakların mutlaka tespit edilmesi gerekiyor. Aksi halde sayıların giderek artabilme riskini taşıdığını net şekilde ifade edebiliriz. Karadeniz Bölgesi'nin özel bir filyasyon yöntemiyle denetim altına alınması gerekiyor. Hemen hemen köy, kent, kasabalarda eşit oranda pozitiflik var. Bunun anlamı ise, birlikte yaşam oluyor. Köy, kent ayrımı yok. Bütün pozitifler her yerde eşit orana dağılıyor. Bütün coğrafik alanı birlikte kullanıyorlar anlamı çıkıyor. Karadeniz Bölgesi'nin tamamında hem lider hem sayıca yüksek. Birlikte yaşadıklarını, köy ve kent arasındaki seyahatlerin rahatlıkla yapılabildiğini, bu bakımdan kısıtlamaların engel oluşturmadığını görüyoruz" şeklinde konuştu.

Ek tedbirler alınmalı

Prof. Dr. Aydın, başta Trabzon olmak üzere Doğu Karadeniz'deki tüm şehirlerde ulaşım kısıtlaması ve tam kapanma gibi ek tedbirlerin alınması gerektiğini belirterek, “Burada ek tedbirlerin alınmasına ihtiyaç olduğu açık. Ek tedbirler kişisel önlemlerin yanında kapanma, şehirler arası ulaşım, şehir içi ulaşım, kırsala göç, kırsaldan dönüş gibi kısıtlamalar uygulanmalı. Karadeniz ve bunun lideri olan Trabzon’da tam kapanmaya yönelik veya benzer bir tedbirin alınmasının gerekli olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.

Vatandaşlardan da destek var

Koronavirüs vakaların en yüksek olduğu Trabzon'da bazı vatandaşlar, kurallara yeterince uyulmadığını düşünüyor. Asiye Şengül, insanların duyarlı davranmadığını ve kurallara dikkat etmediğini söyleyerek, "Gerekli olmadığı sürece dışarı çıkmamaya çalışıyorum. İnsanların da öyle yapmasını istiyorum. Keyfi olarak dışarıya çıkıp dolaşmasınlar. İlk başta tam kapanma olması gerekiyordu. Şimdi ne yapsak fayda etmiyor. Mecbur kapanmamız gerekiyor” dedi. Vatandaşlardan Mehmet Muhsin Çuhadar ise, “Ben 80 yaşındayım ve devletin koyduğu kaidelere 1 metre aykırı adım atmadım. Saatimde çıkıyorum, saatimde dönüyorum. Bütün hemşehriler buna riayet etsinler yeter” diye konuştu.

Ağzına kadar dolu salonlarda kongre yapmak garabet

CHP Ordu Milletvekili Dr. Mustafa Adıgüzel, Pandemide Türkiye çapında ilk 3 il olan Trabzon, Rize ve Ordu’da AKP kongreleri yapılmasını eleştirdi ve bunun bir suç olduğunu savundu. Adıgüzel’in açıklaması şöyle: "Pandemide vaka sıralamasında ilk 3 il Trabzon, Rize ve Ordu olarak açıklanmıştır. Sağlık Bakanı Ordu'da yüzde 100 vaka artışı var diyor.  Ama AKP ardı arkasına bu illerde kongreler yapıyor. Hem de Erdoğan'ın tabiriyle lebalep, yani ağzına kadar dolu salonlarda. Bu bir marifet değil, garabettir. Burada açıkça bir suç vardır. Savcıları göreve davet ediyorum. Ordu'daki bugünkü kongre için gelen Numan Kurtulmuş,  Vali Tuncay Sonel tarafından karşılanıyor. Sayın vali geçtiğimiz günlerde de sosyal medyadaki "Reis kumpanyasında" Türkiye'de derece yapmıştı. Göreve başladığından beri sürekli destek olmaya, bir kamu görevlisi olarak ayrı tutmaya çalıştığımız sayın vali Numan Kurtulmuş'u hangi bürokratik kimliği ile karşılaşmaktadır? Şu an sadece milletvekili kimliği vardır.  Eğer parti üst yöneticisi sıfatıyla karşılanıyorsa aynı muameleyi diğer tüm partilerin yetkililerine de bekleriz. Biz sayın valimize milletvekilleri ve siz biraya gelelim ilimizi konuşalım diye çağrı yapmıştık. O AKP'yi bir araya getirmeye çalışıyor sanırım. Numan Kurtulmuş bugüne kadar Ordu'ya meşaleler içerisinde şölen ile karşılanacak hangi hizmeti olmuştur? Şahsen bir muhalefet milletvekili olduğumuz halde bizim Orduya katkımız dahi kendisinden daha fazladır. Karşılamada Büyükşehir Belediye Başkanı Hilmi Güler Kurtulmuş'a kendisinin rol modeli olduğunu söyleyerek AKP'lileri bile şaşırtmıştır. Hilmi Güler bu kadar uzun süre bakanlık ve Ordu'nun seçilmiş Büyükşehir Belediye Başkanı olarak tüm kariyerini heba etmiştir.  Ordu'ya beş kuruş faydası olmamış kişiyi rol model seçtiğini söylemesi akla ziyandır. Zaten göreve geldiğinden beri iki yılda Ordu'daki tabloyu görünce yanlış bir model seçildiği de ortadadır."    
Editör: Ömür Ünver